Companii

Indienii investesc 10 mil. $ intr-o fabrica de componente auto

05.07.2007, 19:22 31

Producatorul de componente auto Amtek Auto, divizie a grupului indian Amtek, va investi 10 milioane de dolari pentru constructia unei fabrici de componente in Romania, paralel cu o investitie similara in China, potrivit publicatiei electronice indiene Financial Express.
Amtek produce in special componente auto din otel si aluminiu si detine la nivel mondial mai mult de 25 de fabrici.
Planul de dezvoltare al companiei in Europa prevede fonduri de 150 de milioane de dolari pentru infiintarea de facilitati de productie in tari cu costuri de exploatare scazute in urmatorii doi ani. De asemenea, Amtek urmareste si achizitia altor doua companii din segmentul automotive.
Amtek produce in Europa, Asia si SUA sisteme de franare, componente pentru cutii de viteze si pentru roboti si masinarii industriale pentru producatori precum Land Rover, John Deere, Opel, Volvo, Peugeot sau Fiat.
"Evaluam doua achizitii, iar tratativele sunt intr-un stadiu avansat", a declarat Arvind Dham, adaugand ca ambele companii urmarite deruleaza afaceri de este 100 de milioane de dolari fiecare.
Reprezentantii Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS) au declarat ca pana acum nu au fost contactati de Amtek, viitoarea investitie a companiei putand fi realizata fara consilierea ARIS daca acestia au deja un colaborator local sau au desfasurat deja studii de fezabilitate pe cont propriu.
Investitia Amtek pentru viitoarea facilitate de productie din Romania se poate indrepta, dupa modelul investitorilor germani, spre parcurile industriale din vestul tarii, precum cele din Brasov, Sibiu, Arad sau Timisoara, unde sunt localizati producatori internationali ca Stabilus, Siemens VDO, Bosh Rexroth si Continental.
Alti producatori, precum Pirelli sau Johnson Controls, au preferat investitii in zone diferite, Slatina si respectiv Ploiesti, urmarind reducerea costurilor prin apropierea de utilitatile principale incluse in procesul de productie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO