Companii

Indienii de la Maharashtra au cumparat utilajele uzinei Republica pentru 6,21 mil. euro

07.12.2007, 17:59 24

Firma indiana Maharashtra Seamless a castigat, la finele lunii trecute, licitatia pentru vanzarea utilajelor care alcatuiesc linia de fabricatie a tevilor petroliere a uzinei Republica din Bucuresti, aflata in faliment, la pretul de pornire de circa 21,5 mil. lei (6,21 mil. euro), a declarat ieri Teodor Nicolae, director executiv al RVA Insolvency Specialists, care a preluat intregul portofoliu de dosare de insolventa al Moore Stephens RVA, lichidatorul uzinei.
"Au fost vandute doar utilajele care alcatuiesc linia de fabricatie a tevilor petroliere, care inseamna circa 10% din valoarea uzinei. Maharahstra Seamless a fost singurul participant, iar licitatia a avut loc la 22 noiembrie", a spus Nicolae. El a mentionat ca terenul, cu o suprafata de 240.000 de metri patrati, si celelalte active (cladirea de birouri si halele) vor fi scoase la vanzare, prin licitatie, in primavara anului viitor.
"Maharahstra Seamless a efectuat, miercuri, prima plata, reprezentand 50% din pretul de adjudecare, diferenta urmand sa fie achitata pana la 20 decembrie. Firma va avea la dispozitie trei luni sa realizeze inventarul, iar in termen de un an sa ridice toate echipamentele achizitionate si sa le duca in India sau in alta parte", a adaugat Nicolae.
Cotidianul indian Economic Times a relatat ieri, fara sa citeze surse, ca Maharahstra Seamless a castigat licitatia pentru uzina Republica, pentru 2,5 mld. rupii (circa 43,5 mil. euro), tranzactia urmand sa fie finalizata in termen de doua saptamani.
La randul ei, firma indiana a confirmat achizitia, intr-un comunicat transmis Bursei din Bombay, dar nu a oferit detalii privind termenul de finalizare si nici nu a specificat pretul.
Maharashtra Seamless, care face parte din grupul industrial indian Jindal, a inregistrat la 31 martie 2007 o cifra de afaceri de 265 de milioane de euro, fata de 187 mil. euro in anul precedent, si un profit net de 40 de milioane de euro, cu aproximativ 17 milioane de euro mai mult decat in 2006.
Republica a fost privatizata in martie 2003, un consortiu format din firmele Moody-Rom Trading Romania, Moody International Trading-SUA, OOO Temerso-Rusia si ZAO Compania Temerso-Rusia preluand 99,54% din actiunile societatii pentru 1,9 mil. euro.
Investitorul nu
si-a indeplinit angajamentele financiare, iar situatia financiara a uzinei s-a degradat treptat, pana la intrarea in faliment. In noiembrie 2004, Tribunalul Bucuresti a admis cererea lichidatorului de anulare a contractului de privatizare, astfel ca statul a redevenit proprietarul societatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO