Companii

Indienii de la Asmita fac case cu bani de la greci

17.05.2006, 00:00 27

Dezvoltatorul imobiliar indian Asmita va finaliza prima parte a proiectului rezidential Asmita Gardens, care cuprinde trei cladiri cu peste 320 de apartamente, in luna septembrie a anului 2008, potrivit reprezentantilor companiei.

Finantarea pentru constructia primei faze a proiectului rezidential Asmita Gardens va fi acordata de Alpha Bank Romania, subsidiara bancii elene Alpha Bank.

Proiectul, localizat in Bucuresti in zona Splaiul Unirii-Calea Vacaresti, va include sapte cladiri cu 18-24 de etaje, cuprinzand 788 de apartamente, iar valoarea totala este estimata la 100 de milioane de euro.

Apartamentele vor avea suprafete cuprinse intre 67 de metri patrati si 220 de metri patrati, iar pretul acestora va fi cuprins intre 51.000 de euro si 200.000 de euro. A doua faza a proiectului va fi finalizata pana in luna mai 2009 si va cuprinde patru blocuri.

Constructorul proiectului urmeaza sa fie selectat prin licitatie, dintr-o lista de cinci-sase firme internationale, printre care se afla Bouygues (Franta), Strabag (Germania), Summa (Turcia) sau Ozer (Turcia).

"Dorim sa colaboram cu companii straine puternice din constructii, care sa aiba o experienta acumulata pe piata romaneasca", a declarat pentru ZF James Anthony, directorul Asmita.

Licitatia pentru alegerea antreprenorului general al proiectului va fi organizata de compania britanica Gardiner & Theobold, specializata in servicii de proiectare si cost management. Asmita are in vedere extinderea pe piata rezidentiala din provincie, unul dintre orasele vizate fiind Brasov, potrivit lui Anthony.

"Deocamdata, in urmatorul an ne vom focaliza pe acest proiect si apoi vom intra si in alte orase pe piata rezidentiala", a spus Anthony. "Acesta este primul proiect care se adreseaza clasei de mijloc din Romania. Vom participa la acest proiect, pe de-o parte, prin finantarea dezvoltatorului, iar pe de alta parte, prin oferirea unui pachet de credite ipotecare pentru persoanele interesate", a declarat Sergiu Oprescu, vicepresedintele Alpha Bank.

Pana in prezent exista peste 500 de clienti interesati de achizitionarea unei locuinte in ansamblul dezvoltat de compania indiana Asmita, potrivit companiei Colliers International, agentul si promotorul exclusiv al proiectului.

Acest proiect se adreseaza, in primul rand, clasei de mijloc, cererea in acest segment fiind din ce in ce mai mare, iar oferta limitata, afirma reprezentantii Colliers.

"In Polonia, Ungaria si Cehia se constru-iesc, in medie, 10.000 de apartamente pe an, destinate clasei medii. In Romania, cererea de apartamente pentru acest segment pana in 2010 este estimata la 25.000-30.000 apartamente noi, iar proiectele serioase care au fost anuntate vor oferi doar 10.000 de apartamente", a declarat Bogdan Georgescu, directorul Colliers.

Asmita este parte a grupului Asmita Group, constructor de apartamente pentru clasa de mijloc din India. Grupul a fost infiintat in 1985 si a dezvoltat peste 3.000 de apartamente in Bombay.

Imobilele de tip zgarie-nori in sensul clasic lipsesc cu desavarsire pe piata romaneasca, comparativ cu Statele Unite, tari din Asia, dar si in Europa de Vest, unde cele mai inalte cladiri au aproximativ 100 de metri.

catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO