Companii

Indicele Confidex: După şocul iniţial, din primăvara 2020, economia a înregistrat o creştere permanentă, fără turbulenţe

Indicele Confidex: După şocul iniţial, din primăvara...

Autor: Roxana Rosu

16.06.2021, 12:19 81

Revenirea la nivelul de dinainte de pandemie a fost, în acest an, una dintre principalele ţinte pentru majoritatea managerilor, iar la nivel macro redresarea economiei merge spre un model de revenire în “V” asimptotic, în mai multe viteze, arată o analiză realizată de-a lungul a patru trimestre de Impetum Grup.

„Revenirea în formă de K a fost foarte evidentă la nivel sectorial: construcţiile şi serviciile au avut o evoluţie bună în pandemie, în timp ce altele precum HoReCa şi transporturile au fost puternic afectate. De remarcat este că această revenire în formă de K se manifestă şi în interiorul fiecărui sector din economie. Managerii care găsesc cheia reinventării businessului lor prin investiţii, digitalizare, regândire de strategii şi produse, recuperează mai repede pierderile cauzate de pandemie, în timp ce managerii care nu îşi adaptează businessurile la nevoile pieţei şi rămân neschimbaţi recuperează mai târziu.” , spune Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

Datele  colectate arată că, după reacţia iniţială de panică, din primăvara 2020, economia a înregistrat o creştere permanentă, fără turbulenţe.

Dacă la începutul pandemiei, scăderea cifrei de afaceri a fost estimată de majoritatea managerilor la 20% faţă de previziunile făcute la început de 2020, treptat acest procent s-a redus pe parcursul lui 2020 (10% la final de an), pentru ca în 2021, să fie de 7%. Scăderea profitului a fost şi ea estimată pornind de la -22%, în aprilie 2020, la -11%, în aprilie 2021.

De asmenea, dacă în privinţa retenţiei de personal cifrele nu au variat prea mult (-3% - -5%), în ceea ce priveşte investiţiile scăderea de -15% de la începutul pandemiei a fost compensată de o creştere în special în a doua parte a lui 2020 (-6%), pentru ca în primul trimestrul al lui 2021, scăderea să fie de -1%.  

„Companiile mici au fost mai afectate de criză, arată datele CONFIDEX, şi acest semnal ne poate indica faptul că ajutoarele trebuie să meargă către companii şi în funcţie de cifra de afaceri, nu doar în funcţie de sector.  O altă lacună pe care criza ne-a arătat-o în economia noastră este că, între puţine companii mari şi multe mici, nu avem jucători de talie mijlocie care să ne ajute sa trecem mai uşor peste crize”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO