Companii

Începe războiul giganţilor pentru piaţa de cosmetice. Avon a respins oferta de zece miliarde de dolari a rivalului său Coty

Începe războiul giganţilor pentru piaţa de cosmetice. Avon a repsins oferta de zeci de miliarde de dolari a rivalului său Coty

Foto: Shutterstock

Autor: Cristina Rosca

02.04.2012, 16:01 920

Grupul american Avon a respins oferta de preluare a grupului Coty, cu operaţiuni în domeniul produselor de îngrijire personală. Aceştia din urmă oferiseră zece miliarde de dolari pentru preluarea Avon Products, preţul pe acţiune propus, de 23,25 dolari, fiind cu circa 20% peste cotaţia bursieră de la finalul săptămânii trecute.

Coty, controlată de omul de afaceri Joh A Benckiser, a făcut publică oferta după ce i-a trimis trei scrisori directorului executiv al Avon, Andrea Jung, în care detaliau propunerea.

"Nu înţelegem de ce boardul de conducere refuză să discute oferta noastră, în condiţiile în care această atitudine nu serveşte acţionarilor Avon", a spus Bart Becht, preşedintele Coty într-o scrisoare adresată lui Jung.

Propunerea neangajantă a fost transmisă conducerii Avon şi vizează o "tranzacţie agreată de ambele părţi", nu o ofertă ostilă de preluare, potrivit unui comunicat al Coty.

Dacă acest acord se va finaliza, preluarea Avon de către Coty ar reprezenta cea mai mare preluare din domeniul produselor cosmetice şi de toaletă de după 2005 când Procter&Gamble a preluat Gilette pentru 57,3 mld. dolari, inclusiv datorii, potrivit Bloomberg.

Coty a intrat pe piaţa locală în 1996 şi acum comercializează mărci precum Adidas, Astor, Miss Sporty, Pierre Cardin şi Rimmel, devenind unul dintre cei mai mari importatori de parfumuri, produse cosmetice şi de toaletă de pe piaţa locală.

Avon România este cea mai mare companie de cosmetice comercializate prin intermediul vânzărilor directe, respectiv prin catalog şi reprezentanţi. Compania are la nivel naţional 140.000 de distribuitori, care nu au statut de salariaţi şi care astfel nu primesc salariu. Reprezentanţii Avon primesc pentru munca lor reduceri la produse, reduceri ce pot ajunge până la 40%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO