Companii

Incasari mai mici cu 11% pentru hotelul Howard Johnson

Incasari mai mici cu 11% pentru hotelul Howard Johnson
11.04.2010, 23:10 46

Hotelul Howard Johnson din Capitala, singura unitate de cincistele condusa de o femeie, a finalizat primele trei luni ale anuluiacesta cu o cifra de afaceri de 1,7 milioane de euro, in scadere cu10,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"Avand in vedere ca rata medie per camera a scazut usor peintreaga piata hoteliera, venitul total al hotelului a inregistrat,de asemenea, o usoara scadere", a declarat Sonia Nastase, generalmanager al hotelului Howard Johnson Grand Plaza. Hotelul a rulatanul trecut afaceri de 8 milioane de euro, cu 40% mai mici fata deanul anterior, pe fondul crizei economice.

Sonia Nastase, 37 de ani, este prima romanca care conduce unhotel de cinci stele din Bucuresti, in conditiile in care totimanagerii generali ai unitatilor de cinci stele - Intercontinental,Hilton, JW Marriott, Radisson Blu sau Crowne Plaza - sunt expati.Ea a preluat conducerea operatiunilor hotelului controlat deGabriel Popoviciu in octombrie anul trecut, iar la patru luni de laacel moment sustinea ca mai rau decat in 2009 nu se poate. Cu toateacestea, indicatorul venituri arata o scadere si in primele treiluni din acest an raportat la 2009.

"In primul trimestru de anul acesta am inregistrat o usoaracrestere a gradului de ocupare fata de aceeasi perioada a anuluitrecut. Astfel, anul acesta gradul de ocupare a fost de aproximativ45%, in crestere procentuala cu 4%-5% fata de primul trimestru alanului trecut", a mai spus Sonia Nastase.

Reducerea tarifelor la cazare cu 30% anul trecut, pana la 142de euro pe camera pe noapte, a dus la ocuparea unui numar mai marede camere in primele trei luni ale anului acesta. Desi gradele deocupare s-au stabilizat pe piata hoteliera, tarifele sunt incontinuare sub presiune, in conditiile concurentei puternice de pepiata de profil. In Capitala sunt 7.440 de locuri in camere dehoteluri clasificate la patru si cinci stele, ceea ce reprezinta66% din capacitatea totala de cazare, potrivit unui studiu alcompaniei de consultanta in industria hoteliera TrendHospitality.

Cei mai multi clienti ai hotelurilor din Capitala si inclusiv aiunitatii de cinci stele Howard Johnson sunt clienti de business,numarul turistilor care se cazeaza fiind foarte mic, ceea ceconstituie principala problema a operatorilor hotelieri. Desitarifele pentru turistii care vin prin agentii de turism sunt maimici, iar preturile pe noaptea de cazare in weekend sunt mai micidecat in timpul saptamanii, doar 20-30% din camerele hotelierilorse ocupa in weekend.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO