Companii

Încă un motiv pentru scumpirea energiei. „Incompetenţa, neglijenţa şi nepriceperea din tranzacţionarea energiei se acoperă prin facturi. Furnizorii mereu pleacă de la premisa că li se recunosc costurile“

Încă un motiv pentru scumpirea energiei....

Autor: Roxana Petrescu

26.01.2022, 00:07 3863

♦ Peste 45% din volumele de energie tranzacţionate în România se fac de pe o zi pe alta, în timp ce în Polonia, de exemplu, în 2020, procentul a fost de numai 14% ♦ Procentul mare din România ascunde mai multe probleme ale pieţei, dar ele continuă să persiste  dintr-un motiv simplu: costurile furnizorilor de energie sunt într-un final acoperite şi recunoscute în facturile plătite de toţi consumatorii.

„Se contractează foarte prost în România pentru că jucătorii nu ştiu sau pur şi simplu nu vor, iar incompetenţa, neglijenţa şi nepricerea se descarcă la consumatori. PZU (piaţa pentru ziua următoare, platforma spot a bursei de energie OPCOM – n.red.) ar putea fi mai mică în România când oamenii ar pricepe ce au de făcut. Sunt zeci de platforme care acum sunt neutilizate. De ce? Pentru că la final cineva mereu plăteşte factura. De ce? Pentru că altfel eşti decuplat. Abia aici este abuzul!“, spun oameni din domeniul platformelor de tranzacţionare a energiei.

În 2020, ultimul raport anual disponibil al OPCOM arată că piaţa spot a ajuns la o cotă de 45,6% din totalul energiei tranzacţionate în România. În 2011, ponderea acestei pieţe, în care se fac tranzacţiile cu energie de pe o zi pe alta, era de numai 16%. Ponderea mare a pieţei spot contează mult în ecuaţia scumpirilor în contextul în care este clar că unii jucători au preferat să stea „la ciupeală“, în detrimentul contractelor pe termen lung, explozia preţurilor mergând direct în facturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO