Companii

În oglindă: mai mult de jumătate dintre cei mai mari 500 de exportatori din economie sunt şi mari importatori

În oglindă: mai mult de jumătate dintre cei mai mari...

Autor: Dana Ciriperu

02.05.2018, 22:45 400

♦ Automobile Dacia este cel mai mare exportator din economie, dar şi cel mai mare importator, iar până la poziţia 25 în topul exportatorilor toate companiile se aprovizionează cu materie primă din import pentru a produce şi livra apoi pe pieţele externe.

Doar şase companii din top 100 exportatori au mari acti­vi­tăţi de export, iar aces­tea sunt în principal active în agro­business, acolo unde va­poare şi trenuri cu cereale re­coltate din Româ­nia pleacă pe pieţele externe pentru a se reîntoarce apoi pe piaţa locală sub formă de produs finit. Lipsa unui sistem integrat de producţie în agricultura românească ne-a trans­format într-un exportator net de ce­re­ale (4 mld. euro în 2017) şi un mare impor­tator în industria alimentară (4,5 mld. euro în 2017). Din top 500 exportatori, 266 de firme au şi activităţi de import. În industria auto, acolo unde Dacia spu­ne că există un grad de localizare de 70-80%, toţi marii exportatori sunt şi mari impor­ta­tori, astfel că deşi fiecare investiţie din sectorul auto este o gură de oxigen pentru economia locală, rămâne un handicap al pieţei imposibilitatea de a se aproviziona local pentru o mai mare parte din producţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO