Companii

În lipsa unui producător local puternic, piaţa de vaccinuri este controlată de companiile internaţionale

În lipsa unui producător local puternic, piaţa de vaccinuri este controlată de companiile internaţionale

Autor: Ioana David

18.04.2012, 19:33 818

Vânzările de vaccinuri reprezintă un business de aproximativ 30 mil. euro anual şi 3 milioane de unităţi, iar în pofida valorii mici piaţa este disputată de companiile internaţionale, cei mai mari jucători fiind Sanofi şi GlaxoSmithKline (GSK), arată o analiză a ZF pe baza datelor IMS Health.

Singurul producător de vaccinuri al statului, Institutul Cantacuzino are o cotă de piaţă de sub 1% (în primele două luni ale acestui an) şi se confruntă cu probleme.

Piaţa de medicamente se ridică anual la 2,58 mld. euro, astfel că vaccinurile reprezintă o felie extrem de mică din total, de numai 1,1%.


Intră la apă

Piaţa de vaccinuri şi-a atins maximul în anul 2010, când se ridica la 46,5 milioane de euro, anul în care au existat disfuncţii odată cu întreruperea aprovizionării de către Institutul Cantacuzino cu vaccinul BCG (vaccin împotriva tuberculozei care se administrează copiilor nou-născuţi de până la zece luni) şi la un an după isteria generată de gripa AH1N1. Vânzările de vaccinuri sunt influenţate de tipul de gripă care circulă într-o anumită perioadă. Ultimul "episod" care a produs îngrijorare a avut loc în anul 2009, atunci când toate ţările au fost afectate de gripa porcină (AH1N1).

În trecut, jucătorii din această piaţă o caracterizau drept imprevizibilă şi nedezvoltată, însă potenţialul pe termen lung face ca toţi giganţii internaţionali să fie aici.

Din punctul de vedere al volumului, anul trecut piaţa s-a ridicat la aproape 3 milioane de unităţi, în creştere cu 0,4%. Creşterea în volum şi scăderea în valoare de 36% arată o presiune extrem de mare pe preţ.

Datele prezentate de IMS Health reprezintă vânzările distribuitorilor către farmacii şi spitale şi includ şi unele achiziţii ale Ministerului Sănătăţii (care sunt livrate prin distribuitori, dar nu includ toate achiziţiile de vaccinuri ale instituţiei).

Până la închiderea ediţiei, Ministerul Sănătăţii nu a precizat la cât se ridică achiziţiile sale de vaccinuri în 2011, dar într-un comunicat de presă din octombrie anul trecut, instituţia a anunţat că va achiziţiona 1 milion de doze de vaccin antigripal pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire în sezonul 2011 - 2012, achiziţii care se ridicau la 11 mil. lei (2,5 mil. euro). Pentru populaţie, campania Ministerului Sănătăţii este gratuită.


Ce se întâmplă la Cantacuzino

Institutul Cantacuzino se confruntă din nou cu probleme, în condiţiile în care producţia pentru unele vaccinuri este sistată.Nu este clar ce a determinat sistarea producţiei, însă institutul s-a confruntat cu probleme similare şi în anul 2010.

Săptămâna trecută, ministrul sănătăţii l-a schimbat din funcţie pe directorul general, Radu Dorel, decizia fiind luată în urma "deficienţelor economico-financiare, a blocajului existent în aceas tă instituţie şi a lipsei de producţie".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO