Companii

In investitia Tnuva de 50 mil. de dolari intra si o banca

22.06.2005, 19:47 18

Bank of Europe va deveni partener cu 35% in cadrul investitiei de 50 de milioane de dolari pe care compania israeliana Tnuva de pe piata produselor lactate o va realiza in Romania, afirma Arik Raichman, directorul general executiv al Tnuva, citat de publicatia Globes. Bank of Europe Ltd. este inregistrata in paradisurile fiscale Antigua si Barbuda.

Valoarea investitiei ce ar urma sa fie derulata de catre Tnuva in Romania se ridica la aproximativ 50 milioane de dolari.

Arik Raichman a negat zvonurile privind potentiale nereguli legate de investitia Tnuva in Romania, care ar fi dus la demisia directorului financiar al companiei la sfarsitul saptamanii trecute.

Tnuva a cumparat 20 de hectare de teren la Popesti-Leordeni unde va construi fabrica, careia i se vor adauga ferme de crestere a vacilor amplasate in sudul tarii.

Romania este prima tara din afara Israelului unde Tnuva construieste o facilitate de productie, SUA fiind cea de-a doua destinatie pentru israelieni cu o fabrica de productie a branzeturilor, sustin oficialii companiei.

Tnuva detine franciza pentru iaurturile Yoplait comercializate pe piata israeliana. Initial Tnuva anuntase ca va intra pe piata romaneasca impreuna cu Yoplait, insa in final decizia a fost de a demara investitia pe cont propriu.

Piata romaneasca a produselor lactate si cota negociata de Romania cu UE privind productia de lapte (3 miliarde de litri de lapte din care acum sunt procesati in industria de profil doar 1,2 miliarde de litri) au atras in ultimul timp pe langa israelienii de la Tnuva si alte mari nume din industria europeana de profil: Meggle din Germania, care se afla "la cumparaturi" pe piata romaneasca, si Lactalis din Franta, care se afla pe final pentru preluarea Prodlacta Brasov. Principalii jucatori de pe piata autohtona sunt Danone, LaDorna, Hochland, Friesland, Campina care are un parteneriat cu Covalact Sfantu Gheorghe, Albalact Alba Iulia. Tnuva este una dintre cele mai mari companii israeliane din industria alimentara, cu vanzari anuale de 1,3 miliarde de dolari, avand o cota de piata de 70% la lapte, unt si branza. Raichman a anuntat, potrivit Globes, ca sase competitori s-au inscris in cursa pentru achizitia a 20% din actiunile Tnuva.

Reprezentantii actionarilor Tnuva (compania avand la baza chibuturile israeliene) si ai Asociatiei Crescatorilor de Vite din Israel au cerut la finele saptamanii trecute lamurirea conditiilor in care Shaul Glicksberg, fostul director financiar al Tnuva, a demisionat. Potrivit publicatiei israeliene, la baza demisiei sale a stat refuzul de a semna bilantul financiar al firmei din cauza unor posibile nereguli legate de investitiile companiei in Romania.

Ei au solicitat inceperea unei investigatii de catre comitetul de audit asupra circumstantelor demisiei lui Glicksberg, aratand ca "este posibil ca plecarea lui Glicksberg sa fie legata de unele nereguli financiare privind investitiile Tnuva intr-o unitate de prelucrare a laptelui in Romania si de refuzul lui de a semna bilantul financiar in preajma privatizarii companiei".

stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO