Companii

În Europa, transportul feroviar ar putea fi o alternativă la cel aerian, dar nu şi în România, unde viteza medie a trenurilor este de 55 km pe oră

În Europa, transportul feroviar ar putea fi o...

Autor: Miruna Diaconu

01.11.2021, 00:08 332

Transportul feroviar ar putea înlocui unele dintre ru­tele aeriene din Europa, având în vedere că reprezintă o mo­dalitate de reducere a emisiilor de carbon. România însă nu se poate încadra în această perspectivă în contextul în care trenurile circulă cu o medie de 55 km pe oră, pe când viteza medie la nivel european de 123 km pe oră, con­form unui raport al OBC Transeuropa realizat pentru Greenpeace.

Studiul analizează 150 de rute, iar o concluzie a acestuia este faptul că pentru 34% dintre cele mai aglo­merate 150 de rute aeriene din Uniunea Europeană există o rută feroviară care durează mai puţin de şase ore.

Pe 85 de rute din cele 150, trenul circulă cu o viteză sub media UE de 123 km pe oră. Însă e nevoie de îmbunătăţirea infrastructurii feroviare astfel încât trenurile să poată circula cu 123 km pe oră, viteză care ar reduce timpul de călătorie cu 25% pentru 24 de rute. Dacă trenul dintre Bucureşti şi Viena sau Roma ar avea o viteză constantă de 123 km pe oră, timpul călătoriei s-ar reduce la jumătate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO