Companii

Importurile de pepeni au explodat în ultimii ani, iar balanţa comercială a ajuns la un deficit record în 2019, deşi producţia internă creşte. Pepenii sunt mai scumpi în România decât în Bulgaria sau Ungaria

Importurile de pepeni au explodat în ultimii ani, iar...

Autor: Roxana Rosu

24.06.2020, 11:33 300

Consumul de pepeni se află pe un trend ascendent în România în ultimii ani, depăşind 24 kg pe an la un locuitor, dar preţurile de pe piaţa internă sunt mult peste cele din ţările din regiune, Eurostat indicând o medie de 29 euro pe 100 kg faţă de 14 euro în Bulgaria şi Ungaria în 2019.

”Evoluţiile din ultimii ani ale consumului, producţiei, balanţei comerciale şi preţurilor exprimă maturitatea pieţei de pepeni din România. Conform Eurostat preţurile la pepeni au înregistrat o tendinţă ascendentă în România deceniul trecut, acestea poziţionându-se în 2019 la niveluri cu mult peste cele înregistrare în ţările din regiune la pepenele verde: 29 EUR pe 100 kg pe plan intern, comparativ cu aproximativ 14 EUR pe 100 kg în Bulgaria şi Ungaria”, comentează Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

În plus, potrivit INS, deficitul balanţei comerciale cu pepeni a crescut constant în ultimii ani, spre un nivel record de 15,3 milioane euro în 2019.

În ceea ce priveşte consumul, cele mai recente date de la Statistică arată că acesta a avut o creştere anuală de 5% în 2018, până la 480.000 tone, cel mai ridicat nivel din 2013 în prezent, evoluţie susţinută de majorarea veniturilor populaţie. Evoluţia a fost determinată de majorarea consumului de pepeni pe locuitor, aspect care a contrabalansat tendinţa de scădere a populaţiei.

Cu toate acestea, componenta structurală a consumului de pepeni pe locuitor se poziţionează la o distanţă de 10% de nivelul maxim istoric înregistrat în 2004.

De asemenea, datele INS indică şi ameliorarea producţiei interne de pepeni în ultimii ani, majorarea productivităţii contrabalansând diminuarea suprafeţelor cultivate.

În 2018 producţia internă de pepeni a crescut cu 5,5% an/an la 580.000 tone (nivelul maxim din 2013), în contextul semnalelor de revigorare din sfera consumului. Această evoluţie a fost determinată de majorarea producţiei la hectar cu 11,6% an/an la 26,4 tone în 2018 (nivel maxim istoric).

”Atragem însă atenţia cu privire la faptul că randamentul la hectar se poziţionează la niveluri inferioare celor medii din Uniunea Europeană, cu aproximativ 40% la pepene galben şi cu circa 30% la pepenele verde”, a mai spus Andrei Rădulescu.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO