Companii

Importurile de alimente au crescut de trei ori mai rapid decât exporturile în cinci ani

Autor: Mădălina Dediu Panaete

13.04.2018, 00:07 683

Deficitul balanţei comerciale pe segmentul produselor alimentare a ajuns anul trecut la peste 2,8 miliarde de euro, crescând cu mai bine de 40% faţă de anul 2013, susţinut de importurile care avansează în ritm accelerat, arată calculele ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

În timp ce importurile au crescut faţă de anul 2013 cu mai bine de 1,4 miliarde de euro, exporturile de alimente au o evoluţie timidă, de trei ori mai mică decât cea a importurilor.

Alimentele sunt unul dintre domeniile care au pus umărul la deficitul comercial de 13 miliarde de euro anul trecut, importurile totale de bunuri situându-se la 75 mld. euro. La rezultatul din sectorul alimentar au pus umărul şi retaileri, a căror expansiune a crescut cererea de produse precum lactate, ciocolată, carne, conserve sau produse de panificaţie.

Unul dintre retailerii cu cea mai puternică expansiune este discounterul german Lidl, care a ajuns anul trecut pe locul şase în topul celor mai mari importatori din România şi pe primul loc între retaileri ca importuri. Importurile Lidl sunt estimate de ZF la 800 mil. euro -

1 mld. euro. Compania are vânzări de 1,3 mld. euro anual. În topul celor mai mari importatori se regăsesc şi alţi retaileri precum Kaufland, Auchan, Rewe România (Penny Market) sau Carrefour România, conform datelor transmise de INS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO