Companii

Immoeast: primul mall din Craiova, in 2009

14.10.2008, 16:22 43

Lucrarile la centrul comercial West Gate Center din Craiova au ajuns la nivelul doi al cladirii, inaugurarea proiectului de 100 mil. euro, care se vrea a fi primul mall din oras, fiind programata pentru luna octombrie a anului viitor.

Mallul este detinut in prezent de catre fondul austriac de investitii Immoeast, care controleaza 90% dintre actiunile firmei dezvoltatoare, in timp ce o alta firma austriaca, TRIO, detine restul actiunilor, care vor fi preluate de Immoeast la finalul constructiei.
Pana in prezent, aproximativ 35-40% din investitia in acest proiect a fost realizata exclusiv din fondurile proprii ale celor doi actionari.
"Suntem pe punctul de a semna pentru finantare cu Raiffeisen Zentral Bank, pana acum fiind investite doar fonduri proprii. Este intr-adevar mai greu de obtinut finantari in aceste zile", a declarat Uta Heinecke, asset manager in cadrul Immoeast.
Mallul va avea o suprafata inchiriabila de 39.000 de metri patrati, aproximativ 60% din spatii fiind inchiriate sau avand intelegeri cu diversi retaileri, precum Media Galaxy, Cinema City, Sprider Stores sau Reserved.
Compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox este unul dintre agentii de inchiriere a proiectului.
Chiria medie in cadrul centrului comercial este de aproximativ 20 euro/metrul patrat/luna, mai mare pentru magazinele de mici dimensiuni si mai mica pentru ancore. In aceste conditii, randamentul anual al investitiei s-ar putea ridica la aproape 8% in euro pe an.
Lucrarile de constructie au inceput in luna noiembrie a anului trecut, iar in prezent pe santierul viitorului mall lucreaza intre 150 si 200 de muncitori. Antreprenorul general este firma Baupartner.
Mallul va cuprinde aproximativ 1.700 de locuri de parcare, distribuite atat in fata proiectului, cat si la cel de-al doilea etaj al mallului, situatie mai putin obisnuita pentru centrele comerciale dezvoltate pe piata locala. Aceasta este o masura menita sa asigure atat un trafic de vizitatori mai ridicat la etajele superioare, fiind totodata si o solutie mai ieftina decat realizarea unei parcari subterane.
In Craiova au fost anuntate mai multe proiecte de centre comerciale, printre care si Craiova Mall, dezvoltat de catre portughezii de la Sonae Sierra, a carui finalizare este prevazuta pentru inceputul anului 2010.
Dezvoltarea West Gate Center, mall aflat la iesirea din Craiova catre Timisoara, este coordonata de catre firma austriaca Delta, care isi propune sa realizeze mai multe centre comerciale pe piata locala, un al doilea fiind in constructie la Turda. Pe de alta parte, pe langa proiectul West Gate Center, Immoeast are deja in proprietate trei malluri operationale, la Cluj, Arad si Pitesti, si numeroase alte proiecte aflate in constructie, in orase precum Brasov, Baia Mare, Constanta sau Galati.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO