Companii

Immoeast investeste 130 mil. euro in afaceri de la zero

Immoeast investeste 130 mil. euro in afaceri de la zero

Austriecii au platit, in 2004, 63 mil. euro pentru parcul de afaceri Iride

18.09.2006, 19:35 15

Lipsa proiectelor finalizate a determinat fondul de investitii austriac Immoeast, cel mai mare investitor de pe piata imobiliara locala, sa inceapa dezvoltarea de la zero a doua ansambluri cu o valoare cumulata de aproximativ 130 mil. euro.
Immoeast, divizie a celui mai mare fond imobiliar austriac - Immofinanz, responsabila pentru activitatea din Europa Centrala si de Est, a anuntat saptamana trecuta ca va investi 130 de milioane de euro in proiectele Jandarmeriei Office si Jandarmeriei Residential, dupa ce a fost cel mai important cumparator de proiecte imobiliare din ultimii trei ani.
"Proiectele de birouri din Romania sunt printre investitiile noastre cheie. Cele noua imobile au o suprafata de peste 200.000 de metri patrati, sunt inchiriate complet si (de pe urma lor - n. red.) obtinem chirii ridicate. Si pentru proiectele in constructie este o cerere ridicata din partea potentialilor chiriasi", a declarat Karl Petrikovics, presdeintele consiliului de administratie al Immoeast.
In aceste conditii, Immoeast va construi in zona Baneasa, alaturi de dezvoltatorul britanic European Future Group, activ pe piata locala, Jandarmeriei Office - un proiect de birouri care va oferi 40.000 de metri patrati in momentul finalizarii sale in 2009-2010. Constructia va incepe in vara anului viitor si va fi structurata in trei etape, prima urmand sa implice livrarea a 14.000 de metri patrati.
Investitia implicata de acest proiect este estimata la 80 de milioane de euro, Immoeast urmand sa detina din start 89% din proiect si va cumpara restul de 11% pe masura ce fiecare etapa va fi finalizata.
Tot in zona Baneasa va fi situat si al doilea proiect anuntat de austrieci - Jandarmeriei Residential, care va fi realizat tot impreuna cu European Future Group. Investitia in cadrul proiectului, care va cuprinde 360 de locuinte, este estimata la 50 de milioane de euro.
Immoeast a fost in ultimii ani cel mai activ cumparator de proiecte imobiliare pe piata locala.
Austriecii si-au facut intrarea pe piata in anul 2004, cand au preluat pentru 63 mil. euro parcul de afaceri Iride Business Park. Iride a fost dezvoltat de companiile cu investitori italieni BPD Property Developement si Finest. De atunci, Immoeast a mai cumparat alte proiecte de anvergura, toate in domeniul spatiilor de birouri.
Doua dintre imobile au fost dezvoltate de compania cu investitori israelieni Delta Intensiv Trade si sunt inchiriate in prezent operatorului de telefonie mobila Vodafone. Cele doua cladiri sunt situate in zonele Politehnica si Pipera si adapostesc in prezent sediul departamentului de relatii cu clientii si sediul departamentului tehnic al Vodafone.
Cea de-a treia cladire de birouri achizitionata de Immofinanz anul trecut a fost BCC, actualul sediu al companiei de asigurari Generali, valoarea totala a fondurilor implicate de cele patru achizitii depasind 130 de milioane de euro.
Immoeast detine in acelasi timp 75% din proiectul Baneasa Airport Tower, ce se afla in prezent in constructie, urmand ca la finalizarea sa, in 2007, sa achizitioneze si restul actiunilor de la dezvoltator, firma germana Valueroi Grup.
In acelasi timp, detine pachete de actiuni si la proiectele Otopeni Logistics (platforma logistica) sau Harbourside (proiect mixt - comercial si birouri in Constanta). In plus, Immoeast a anuntat recent ca a achizitionat 25% din actiunile dezvoltatorului TriGanit din Ungaria, implicat in realizarea proiectului Esplanada din Bucuresti, o investitie estimata intre 800 de milioane de euro si un miliard de euro.
Practic, Immoeast are in prezent finalizate sau in diferite etape de derulare 19 proiecte pe piata locala, acoperind intregul spectru al pietei imoibliare, de la birouri si pana la centre comerciale, parcuri logistice sau locuinte.
Suprafata totala a acestora este de 671.500 de metri patrati, potrivit datelor companiei, Romania fiind din acest punct de vedere de departe cea mai importanta locatie pentru austrieci intre tarile din afara Uniunii Europene.

S-au miscat repede
Principalele tranzactii ale Immoeast pe piata locala
2004 - a achizitionat proiectul Iride Business Park pentru 63 mil. euro
2005 - a achizitionat Pipera Center si Global Business Center (sedii Vodafone) si Bucharest Corporate Center pentru aproximativ 60 de milioane de euro
2006 - intra activ in parteneriate cu dezvoltatori locali si detine diverse participatii la proiectele Otopeni Logistics (parc logistic in Otopeni), Harbourside (proiect comercial si de birouri in Constanta), Baneasa Airport Tower (birouri in apropierea aeroportului Baneasa), Jandarmeriei Office (birouri) si Jandarmeriei Residential (proiect rezidential).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO