Companii

IKEA se alatura celor mai importanti retaileri

05.03.2007, 18:47 29

Integrarea in Uniunea Europeana si cresterea puterii de cumparare a populatiei sunt doar cateva dintre motivele care i-au convins pe cei de la IKEA sa intre pe piata romaneasca, relateaza Financial Times.
Numaratoarea inversa pana la deschiderea primului magazin Ikea in Romania a inceput. Retailerul suedez de mobila va deschide pe 21 martie primul magazin de mobila. Cu o suprafata de 26.000 de metri patrati, magazinul IKEA va fi amplasat in zona comerciala Baneasa, una dintre locatiile cu cea mai rapida dezvoltare din Romania.
La doar doua luni dupa aderarea la Uniunea Europeana, IKEA isi anunta intrarea pe piata romaneasca, piesele de mobilier care vor pune la incercare priceperea in ansamblare a romanilor nemaifiind supuse verificarilor vamale.
In plus, ritmul de crestere de economica de 8 procente inregistrat anul trecut vine sa confirme decizia celor de la IKEA de a intra pe piata romaneasca.
Salariile romanilor au cunoscut o crestere de doua cifre in ultimii doi ani, in timp ce puterea de cumparare a inregistrat un avans mult mai mare in raport cu cresterile salariale.
Investitiile directe straine si remiterile facute de romanii din afara granitelor au adus in tara mai mult de 12 miliarde de euro anul trecut, alimentand astfel cresterea leului in raport cu moneda europeana si au facut importurile mult mai ieftine.
Cu o populatie de 22 de milioane, Romania este a doua piata ca marime, dupa Polonia, dintre noile state membre ale Uniunii Europene. Astfel incat cei de la IKEA vor avea o companie destul de placuta in Romania, chiar daca s-au alaturat petrecerii destul de tarziu. Retaileri precum Selgros si Tengelmann din Germania, Carrefour si Auchan din Franta se numara printre investitorii care au realizat investitii de amploare in Romania.
Din totalul de 9 miliarde de euro constand in investitii straine pe care Romania i-a tras anul trecut, mai mult de 15 procente au fost alocate sectorului de retail si operatiunilor de comert.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO