Companii

IKEA intra in etapa Ingvar Kamprad: suedezii schimba tot consiliul de administratie si ii prelungesc cu patru ani mandatul lui Cornel Oprisan

Cornel Oprisan, primul angajat al IKEA in Romania, a primit un vot de incredere din partea noilor actionari care i-au prelungit mandatul cu 4 ani

Cornel Oprisan, primul angajat al IKEA in Romania, a primit un vot de incredere din partea noilor actionari care i-au prelungit mandatul cu 4 ani

24.05.2010, 23:37 251

Gigantul suedez IKEA, care a preluat anul acesta magazinul dinzona comerciala Baneasa din Capitala in urma unei tranzactiiestimate de ZF la peste 30 mil. euro, si-a numit propriiadministratori si il pastreaza pe Cornel Oprisan la conducereaunitatii, potrivit datelor din Monitorul Oficial. De asemenea, IKEAa preluat si un procent de 0,05% din actiuni de la Inter IKEA,detinatoarea francizei.

"Adunarea Generala a Asociatilor a aprobat cesiunea de catreInter IKEA a unei parti sociale reprezentand 0,05% din capitalulsocial catre Blue Box Imobiliare", se arata intr-un anunt alcompaniei publicat in Monitorul Oficial.

Firma Blue Box Imobiliare este detinuta in totalitate de IKEABalkan, conform informatiilor de la Registrul Comertului.

Cine sunt acum administratorii IKEA

In 2007, la momentul la care s-a deschis magazinul IKEA de pepiata locala, unitatea era o franciza operata de Moaro Trading.Actionarii Moaro Trading erau firmele Engma Beheer (75,7%),Turkmall Retail BV (24,25%) si Inter Ikea Systems B.V (0,05%).Magazinul era insa controlat indirect de catre Puiu Popoviciu, unuldintre cei mai puternici, dar si mai discreti oameni de afacerilocali.

Vanzarea recenta a francizei de catre Popoviciu a marcatschimbarea administratorilor, care sunt acum expati cu experientain cadrul altor magazine din Europa ale retailerului suedez.Astfel, presedinte al Consiliului de Administratie a fost numitgermanul Hans Heinrich Schaefer (55 de ani), care a reprezentatIKEA Slovenia, in timp ce austriacul Rudolf Stroissnig (59 de ani)si suedezul Henrik Olshov (44 de ani) sunt administratori.Stroissnig a activat anterior in cadrul IKEA Bratislava, iar Olshova fost membru in Consiliul de Administratie al IKEA Suedia.

Un alt nume nou in cadrul IKEA Romania este Georg Platzer (45 deani), numit in calitate de reprezentant al societatii, insa nu esteclar care sunt atributiile sale.

Din fosta echipa de administratori ai companiei faceau parteHans Otto Nagel (presedintele Turkmall), Michael Peter Lloyd (carea renuntat in a doua jumatate a anului 2008 la conducereaproiectului Baneasa din nordul Capitalei, detinut de Popoviciu),Georgios Argentopoulos (fost director operatiuni retail alRomtelecom) si Andrei Mihai Bejenaru. Bejenaru este unul dintreactionarii minoritari ai firmei Practic SA care detine spatiicomerciale situate in special in cartierele Drumul Taberei,Crangasi si Militari din Bucuresti. Mandatele lui Nagel si ale luiLloyd au expirat in timp ce restul au demisionat la inceputul luniimartie.

Reprezentantii IKEA nu au facut comentarii pe marginea acestorinformatii pana la inchiderea editiei.

Profit mai mare cu 70%

In 2009, IKEA a a avut vanzari de 349,24 mil. lei (83,2 mil.euro), in scadere cu 9% comparativ cu nivelul din 2008, conformdatelor furnizate. Daca pe de o parte vanzarile au scazut, profituls-a majorat cu circa 70%, pana la 24 mil. lei (5,7 mil. euro),conform calculelor ZF pe baza datelor din Monitorul Oficial.Actionarii au decis acordarea de dividende in valoare de 3,44 mil.lei (0,8 mil. euro) catre fostele firme actionare. Este pentru altreilea an consecutiv in care IKEA a avut profit si a acordatdividende actionarilor.

Fondatorul IKEA este Ingvar Kamprad, unul dintre cei mai bogatioameni din lume. In Romania, el isi leaga numele atat de IKEA, catsi de compania aeriana Carpatair, unde detine actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO