Companii

IKEA a inchis fabrica de la Siret si da afara 400 de oameni

09.09.2008, 23:28 34

Producatorul suedez de mobila Swedwood, detinut de cel mai puternic retailer de mobilier si decoratiuni interioare din lume, IKEA, a inchis la sfarsitul lunii trecute singura fabrica de mobilier pe care o avea pe piata locala.
"Avem de ceva timp probleme foarte mari datorate costurilor cu materiile prime. Acestea au crescut cu 70% in ultimii ani, iar pe data de 22 august Consiliul de Administratie al Swedwood a decis inchiderea fabricii. Acum suntem in discutii astfel incat impactul social sa fie cat mai mic", a spus Kelemen Balaci, directorul general al fabricii Swedood din Siret. Potrivit ultimelor date disponibile, pretul lemnului, care intra in componenta producatorilor din industria de profil, a crescut cu pana la 20% de la inceputul anului.
In cadrul fabricii lucreaza 522 de oameni, iar 481 dintre ei urmeaza sa fie concediati. Productia de la Siret mergea pe toate pietele pe care IKEA este prezenta.
"Am luat mai multe masuri de eficientizare, insa impactul cresterii costurilor a fost mult prea mare. Degeaba am facut volumele de vanzari daca am lucrat in pierdere", a adaugat seful fabricii Swedwood care a preluat functia in urma cu un an. El spune ca se analizeaza si posibilitatea sa se reia productia.
Fabrica a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 16,3 mil. euro si pierderi de 2,8 mil. euro, fata de afaceri de 12,2 mil. euro si pierderi de 3,5 mil. euro in 2006, conform datelor existente pe site-ul Ministerului de Finante. Productia din Romania reprezinta 1% din intreaga productie a Swedwood.
Swedwood a finalizat constructia fabricii din judetul Suceava in 1999, in urma unei investitii de 12 mil. euro. Ulterior, in 2005 reprezentantii Swedwood spuneau ca ar mai putea investi 35 mil. euro intr-o noua unitate de panouri pentru mobilier tot in judetul Suceava. Potrivit sefului actualei fabrici, nu exista in prezent nicio alta fabrica pe piata locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO