Companii

IFC prospecteaza industria romaneasca de pui

12.05.2004, 00:00 12

O delegatie a International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, viziteaza in aceste zile cativa mari producatori romani de carne de pui in vederea unor posibile investitii.
"Oficialii IFC prospecteaza industria autohtona a carnii de pui, acesta fiind un semnal de incredere pentru producatorii locali care s-au confruntat in ultimul timp cu probleme. Investitiile pot lua forma unui imprumut pe termen lung dar si a unei implicari financiare directe", spune Ilie Van presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR). El spune ca IFC poate investi si pana la 40 de milioane de dolari intr-o companie mare care este si lider de piata.
Industria autohtona a crescatorilor de pui s-a confruntat in ultimul timp cu cateva falimente ale unor producatori mai mici, probleme care au culminat cu dificultatile unuia dintre cei doi mari producatori de pe piata: Tec Miaco, care a avut anul trecut vanzari de 37 de milioane de dolari. Romanian Investment Fund (RIF) si Romanian American Enterprise Fund (RAEF) s-au retras din actionariatul Tec Miaco. Compania negociaza acum cu cativa investitori pentru o investitie directa sau chiar o posibila vanzare.
Problemele crescatorilor de pui au venit pe fondul dublarii pretului la cereale pe plan international. In plus, industria trebuie sa se confrunte cu importuri masive de pulpe de pui din SUA si Brazilia, care au reprezentat 80% din totalul importurilor romanesti de carne de pasare de anul trecut: 90.500 de tone.
Productia interna fara autoconsum s-a ridicat anul trecut la 185.000 de tone. Valoric, piata a ajuns anul trecut la 350 de milioane de euro. Importurile reprezinta o amenintare pentru industria autohtona si prin prisma preturilor cu care acestea vin pe piata de 500-600 de dolari pe tona. "Trendul importurilor pe primele luni ale acestui an se mentine la nivelul celor de anul trecut. Este inexplicabil, insa, cum de ele vin la preturi de 500-600 de dolari pe tona din care daca scadem transportul de 200 de dolari/tona ajungem la un cost de productie de doar 300 de dolari, ceea ce este practic imposibil", sustine Van. El afirma ca pentru redresarea producatorilor autohtoni se impune cresterea taxei vamale pentru toate importurile de carne de pasare ce depasesc cantitatea de 45.000 de tone in acest an de la 45% la 90%. "De asemenea, vrem ca importurile sa fie limitate la o cota de salvgardare de 45.000 de tone anual, ceea ce reprezinta circa 15% din piata carnii", spune presedintele UCPR.
Gheorghe Antochi, directorul general al Agricola International, cel mai mare producator de carne de pui din Romania, cu vanzari anul trecut de peste 60 de milioane de dolari, spune ca in industrie sunt necesare investitii majore. "Asteptam sa vedem care sunt propunerile celor de la IFC pentru ca necesarul de investitii al crescatorilor de pui este foarte mare", afirma Antochi.
IFC are o experienta bogata in sustinerea industriei crescatoare de pui din regiune, fiind prezent cu investitii mari si de data recenta in Ucraina, Rusia si Turcia. IFC a finantat cu 30 de milioane de dolari modernizarea si imbunatatirea capacitatii de productie a CJSC Myronivsky Khliboprodukt, una dintre cele mai mari companii de profil din Ucraina. De asemenea, IFC a acordat 15 milioane de dolari unui alt crescator de pasari din Rusia, Stavropolsky Broiler si alte 25 de milioane de dolari unuia dintre cei mai importanti jucatori de pe piata turceasca, Banvit, prezent si pe piata romaneasca. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO