Companii

IFC cumpara 20% din MedLife

17.10.2006, 19:54 63

Divizia de investitii din sectorul privat a Bancii Mondiale, IFC (International Finance Corporation) a platit 5 mil. dolari pentru achizitia unui pachet de 20% din actiunile companiei de servicii medicale private MedLife, in cadrul unui proiect de finantare cu o structura complexa. In cadrul parteneriatului, IFC va acorda si un imprumut de 5 mil. euro pentru o perioada de 10 ani cu trei ani de gratie.
"MedLife este prima investitie IFC in domeniul medical din Romania. Tari ca Romania sunt in curs de dezvoltare, astfel ca populatia va avea din ce in ce mai multe necesitati in domeniul sanatatii", a declarat Guy Ellena, directorul IFC pentru sanatate si educatie.
Anterior tranzactiei cu IFC, actionarii MedLife erau pediatrul Mihaela Gabriela Cristescu, cu 30% din titluri, si cei doi fii ai sai, Mihail Marcu, cu 40% din actiuni, directorul general al companiei, si Nicolae Marcu, cu 30%, medic pediatru. Cei trei actionari au vandut titluri in proportie egala catre IFC.
Banii vor fi folositi pentru extinderea serviciilor MedLife in tara, in urmatorii trei ani compania urmand sa construiasca mai multe spitale si clinici proprii cu 40-50 de paturi, in mai multe orase din tara.
Valoarea totala a investitiei este de 25 mil. dolari, din care 14 mil. dolari vor fi asigurate din fonduri proprii si din profiturile generate de MedLife. Proiectul de extindere in tara al MedLife se va derula in doua etape.
In 2006-2007, MedLife va deschide Memorial Hospital Bucuresti, Constanta si Brasov si Hyperclinica MedLife Brasov, Timisoara si Constanta, iar in cea de-a doua etapa, in 2008, MedLife va inaugura Memorial Hospital Timisoara, Iasi si Cluj, respectiv Hyperclinica Iasi si Cluj.
Compania intentioneaza sa se listeze si pe Bursa din Bucuresti, pas care s-ar putea produce in prima jumatate a anului 2008.
"In momentul in care ne vom lista vor aparea surse noi de finantare pe care le vom folosi tot pentru extindere. Sunt multe localitati precum Galati, Oradea sau Arad, in care nu suntem prezenti", a spus Mihail Marcu, directorul general al MedLife.
Contractul semnat ieri prevede ca actionarii MedLife sa ramana in posesia unui pachet de 51% din actiuni in urmatorii zece ani. In aceste conditii, compania de servicii medicale nu va putea lista mai mult de 29% din actiuni. Pe piata asigurarilor de sanatate, MedLife deruleaza parteneriate cu companiile de asigurari Allianz Tiriac si AIG si este in negocieri cu Omniasig si Generali.
MedLife a inregistrat in primele noua luni ale anului o cifra de afaceri de 6,3 mil. dolari, in crestere cu 51% fata de nivelul raportat in perioada similara a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO