Companii

Iarna cere credite de 215 mil. dolari la companiile de gaz si energie

31.08.2004, 00:00 14

Companiile de distributie a gazelor si producatorii de energie termica se pregatesc sa contracteze credite in valoare de circa 215 milioane dolari pentru completarea resurselor energetice din aceasta iarna, potrivit unor surse din cadrul ministerului economiei si comertului.
Companiile de distributie a gazului, Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, vor contracta credite in valoare de totala de 80 milioane dolari pentru achizitionarea din import a unor cantitati de gaze necesare in perioada urmatoare.
Potrivit surselor citate, Distrigaz Sud va angaja un credit de pana la 50 milioane dolari, in timp ce Distrigaz Nord urmeaza sa se imprumute de cel mult 30 milioane dolari de la banci.
In anii anteriori, banca americana Citibank s-a pozitionat ca si principal creditor al Distrigazurilor pentru finantarea traditionalelor importuri de gaze, care au beneficiat de garantii din partea statului roman.
Producatorul de energie electrica si termica Electrocentrale Bucuresti urmeaza sa contracteze la randul sau un imprumut in valoare de pana la 60 milioane de dolari pentru completarea fondurilor necesare achizitionarii resurselor energetice din productia interna si din import.
Producatorii de energie termica din subordinea autoritatilor locale vor contracta si ei imprumuturi externe in valoare de pana la 75 milioane de dolari pentru completarea fondurilor necesare achizitionarii si transportului de resurse energetice pentru perioada de iarna.
Imprumuturile, dobanzile, primele de asigurare, comisioanele si alte costuri aferente vor fi garantate in totalitate de Finante si rambursate din resursele financiare proprii ale societatilor respective.
Finantarea companiilor de stat de utilitati pe perioada iernii este foarte atractiva pentru bancile de investitii de pe piata romaneasca, atata vreme cat este angajata si raspunderea statului.
Treptat insa, este de asteptat ca plafonul garantiilor pentru acest tip de credite sa scada, pe masura ce companiile respective se privatizeaza sau vor accesa diverse mecanisme de finantare pe cont propriu, inclusiv pe pietele internationale de capital.
Companiile de stat subordonate ministerului economiei si celui al transporturilor raman principalii beneficiari ai finantari, care angajeaza raspunderea statului. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO