Companii

Humanitas, afaceri cu 30% mai mici, pana la 7 milioane de euro

09.03.2010, 23:09 502

Grupul Humanitas, care reuneste Editura Humanitas, HumanitasFiction, societatea de difuzare Librariile Humanitas si HumanitasMultimedia, a finalizat anul trecut cu o cifra de afaceri de 7milioane de euro, fata de aproape 10 milioane de euro anulanterior, potrivit oficialilor companiei.

"Anul trecut a fost un an extrem de complicat. Am facutrestructurari la nivel de grup pentru a ne adapta la conditiile dinpiata si pentru a eficientiza activitatea", a declarat NicolaeCiurea, presedintele consiliului de administratie al societatiiLibrariile Humanitas. Aproape jumatate din incasarile grupuluicontrolat de scriitorul Gabriel Liiceanu sunt generate de edituraHumanitas. Alaturi de Liiceanu, care detine 88% din titlurilegrupului, alti actionari importanti sunt Mihaela Maria Korne (cu3%), societatea Librariile Humanitas si alti actionari persoanefizice.

Printre masurile care s-au luat anul trecut se numarainchiderea unei librarii din Pitesti si mutarea a doua altelibrarii din Cluj-Napoca si Galati pe suprafete mai mari, potrivitdatelor companiei. In Monitorul Oficial din 8 martie apareainformatia potrivit careia la sfarsitul anului trecut au fostdesfiintate si radiate din Registrul Comertului sapte puncte delucru ale Librariilor Humanitas. Oficialii companiei au explicat caeste vorba doar de o singura inchidere a unui punct de lucru,respectiv inchiderea unitatii din Pitesti.

"Piata de carte a fost afectata in 2009, atat editurile ausimtit efectele crizei, cat si librariile. Vanzarea cartilorimpreuna cu ziare la chioscuri a fost unul dintre factorii care audus la scaderea vanzarilor din librarii", a spus Ciurea.

Humanitas are in prezent 16 librarii, dintre care trei inBucuresti si restul in marile orase ale tarii. "Pe langa reducereaplanului editorial anul trecut am facut si disponibilizari,ajungand la un numar de 160 de angajati, mai putin cu aproape 15%fata de anul anterior", a spus Ciurea, adaugand ca grupul Humanitasa finalizat cu profit, insa la un nivel mult mai mic decat cel din2008.

Reprezentantul Humanitas a mai explicat ca primele luni din anulacesta arata semne de revenire si ca in a doua parte a anului vedecrestere pe piata de carte. Pe tot grupul Humanitas a fost bugetatao crestere cu 5-10% a cifrei de afaceri.

Pe piata de carte mai opereaza editura Polirom, grupul All,grupul Corint, editura Curtea Veche.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO