Companii

Hoţii de CO2: Cum acţionează şi ce urmăreşte cea mai nouă generaţie de infractori virtuali?

 Hoţii de CO2: Cum acţionează şi ce urmăreşte cea mai nouă generaţie de infractori virtuali?

Autor: Roxana Petrescu

10.02.2011, 23:55 76

Cel mai dur semnal de alarmă tras până acum pentru piaţa localăa fost cazul producătorului de ciment Holcim, care pe data de 16noiembrie a pierdut dintr-un foc 1,6 millioane de certificate deemisii de gaze cu efect de seră. Din toată paguba, Holcim a reuşitsă recupereze 600.000 de certificate de CO2, restul de 1.000.000 deunităţi, echivalentul valoric a 15 milioane de euro, dispărând fărăurmă până la această dată, scrie revista Business Magazin(www.businessmagazin.ro).

"În fapt, la data de 26 noiembrie 2010, Holcim, prinreprezentanţii săi legali, a sesizat DIICOT (Direcţia deInvestigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şiTerorism - n. red.) cu privire la faptul că în cursul zilei de 16noiembrie 2010 au fost iniţiate 10 operaţiuni de transferneautorizat de certificate de emisii de gaze cu efect de seră dindouă conturi atribuite acestei societăţi, deschise la RegistrulNaţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră. În total, a fosttransferat neautorizat un număr de 1,6 milioane de certificate, învaloare de aproximativ 24 mil. euro (valoarea de piaţă a unuicertificat fiind de aproximativ 15 euro)", informează DIICOT.

Destabilizarea unui sistem

Motivele care explică această intensificare a atacurilor asupraregistrelor de certificate de CO2 sunt multiple, dar poate cea maiinteresantă ipoteză lansată de experţii din domeniu este aceea aunui acţiuni orientate mai mult către destabilizarea unui sistem detranzacţionare care mergea bine şi nu spre obţinerea unui profituşor, pe loc. "Sistemul informatic nu este bine construit, aceastafiind una dintre posibilele explicaţii ale uşurinţei cu care se facaceste atacuri. În această piaţă, care este foarte mare,cumpărătorii sunt extrem de atenţi. De aceea cred că aceste atacurisunt mai mult nişte tentative de decredibilizare a schemei detranzacţionare, lucru care ulterior este posibil să se vadă înpreţ", crede George Brăiloiu, proprietarul KDF Energy, cea mai marefirmă controlată de un român din domeniul tranzacţiilor cucertificate de CO2.

În linii mari, certificatele de emisii de gaze cu efect de serăsunt un fel de drepturi de poluare pe care le primesc gratuit peste220 de companii din România în perioada 2008-2012.

În fiecare an din intervalul menţionat anterior, companiile careactivează în domeniile energie, rafinare de produse petroliere,ciment, metalurgie sau sticlă primesc gratuit un anumit număr decertificate de emisii. Aceste certificate se dau în funcţie degradul de poluare a fiecărui agent. Dacă agentul poluează mai mult,trebuie să cumpere certificate în plus, dacă poluează mai puţin,poate să-şi vândă surplusul şi să-şi finanţeze cu banii obţinuţiinvestiţiile în modernizare.

Anul de referinţă care a fost luat în calcul pentru stabilireanivelului de certificate de emisii pentru fiecare industrie este2003. În total, în perioada 2008-2012, companiile din România aualocate circa 350 de milioane de certificate. Fiecare certificatcorespunde unei tone de CO2. Cele mai multe certificate le primesccompaniile din energie, urmate de cele din metalurgie şiciment.

Toată această schemă care se practică în România se aplică lanivel european. Pe plan local, schema este administrată de cătreAgenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), în subordineacăreia se află Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect deSeră, baza de date în care sunt păstrate aceste certificate şi careîn ultimele luni a devenit ţinta atacurilor hackerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO