Companii

Hotelul Mara, asigurat de ARDAF

28.02.2003, 00:00 22

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) a semnat ieri un contract cu compania de asigurari ARDAF pentru asigurarea hotelului Mara din Sinaia. "Am ales compania ARDAF in urma unei selectii de oferte depuse de cele mai mari companii de asigurari de de piata. Unul dintre motivele care au stat la baza alegerii ARDAF a fost, pe langa pret, si faptul ca a oferit franciza zero", a declarat pentru Ziarul Financiar Ionel Blanculescu, presedintele AVAB.
El a spus ca valoarea asigurata este cea mentionata in raportul de evaluare, dar nu a dat cifre pentru ca "ar influenta piata". Politele sunt platite de AVAB si sunt incluse in cheltuielile de administrare a activelor societatii.
Hotelul Mara a fost preluat de AVAB miercuri in vederea recuperarii datoriei de 27,8 milioane de dolari, pe care societatea Mara Investments o are catre Autoritate.
AVAB, care detine in portofoliul sau garantii aferente creditelor preluate, a solicitat introducerea unor clauze speciale in diversele contracte, conventiile de esalonare la plata a creantelor incheiate cu unii dintre debitorii aflati in portofoliu. Acestea prevad ca debitorul sa asigure, la o societate de asigurari agreata de AVAB, bunurile aflate in garantie, pentru o perioada cel putin egala cu perioada de plata a datoriei si la o valoare cel putin egala cu cea stabilita prin raportul de evaluare sau prin contractele de garantare.
Pana la rambursarea integrala a creantei, beneficiarul politelor este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare. In opinia AVAB, asigurarea activelor reduce riscurile la care este expusa  Autoritatea, cat si debitorul, si la o responsabilizare a debitorului.
La finele anului trecut erau incheiate aproape 400 de polite, cu o valoare totala de 4.564,7 miliarde de lei (aproximativ 180 de milioane de dolari).
Valoarea totala a creantelor preluate de catre AVAB se ridica la 3,7 miliarde de dolari. Din aceasta suma 3,14 miliarde de dolari reprezinta creante bancare, iar 614 milioane de dolari sunt creante aferente imprumuturilor garantate de catre Ministerul Finantelor pentru companiile preluate de Autoritate. In luna februarie a acestui an, valoarea veniturilor realizate de (AVAB) a depasit nivelul de 9.000 miliarde lei (peste 332 milioane dolari).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO