Companii

Honeywell si Koyo au inceput productia la Compa Sibiu

27.03.2003, 00:00 129

Grupul american Honeywell si cel japonez Koyo au inceput productia de componente auto la Sibiu, in colaborare cu compania romaneasca de profil Compa. Maturizarea celor doua contracte, in 2004 pentru Honeywell si in iulie 2003 pentru Koyo va avea ca efect cresterea cu 30% a vanzarilor Compa, a declarat pentru Ziarul Financiar Ioan Deac, directorul general al Compa Sibiu.
Piesele Honeywell si Koyo vor fi produse pe o parte din capacitatile Compa, care au fost modernizate in ultimul an special pentru cele doua contracte. Investitiile au fost suportate atat de Compa, cat si de cele doua companii.
"In total, valoarea investitiilor a fost de 7 - 8 milioane de dolari, banii provenind de la toate cele trei companii", a precizat Deac.
Negocierile dintre Compa si Honeywell privind productia de componente pentru turbosuflante (sisteme de supraalimentare pentru motoare diesel auto) la Sibiu si pregatirile pentru inceperea productiei au fost demarate la inceputul anului trecut.
Colaborarea Compa - Honeywell ar putea avea o durata de peste cinci ani.
Turbosuflantele marca Garrett, apartinand Honeywell, acopera 48% din piata mondiala de profil si echipeaza motoarele unor marci de automobile precum Alfa Romeo, Audi, BMW, Citroen, Fiat, Ford Otosan, Iveco, Lancia, DaimlerChrysler, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Saab, Seat sau Volkswagen.
Colaborarea cu grupul japonez Koyo este legata de inceperea productiei "Daciei de 5.000 de euro" la Automobile Dacia, in 2004. Koyo este furnizor traditional Renault si a venit alaturi de grupul francez in Romania prin intermediul Compa.
Compa a inregistrat anul trecut vanzari totale de 24,86 milioane euro (777,09 miliarde lei), in usoara crestere in termeni reali fata de 2001. Profitul net nu a urmat, insa aceiasi tendinta, scazand de la 1,07 milioane euro la 0,92 milioane euro.
"Principala noastra preocupare nu a fost profitul, ci investitiile. Acelasi lucru se va intampla si anul acesta. Politica pe termen mediu nu este in favoarea dividendelor", a decarat Deac.
Compa si-a schimbat puternic profilul in ultimii ani in incercarea de a umple golul lasat de lipsa comenzilor din partea companiilor romanesti. Societatea a fost nevoita sa se orienteze catre export si colaborari cu mari grupuri industriale: Koyo, Krupp, Bosch sau Honeywell.
Compa este detinuta de Asociatia Salariatilor - PAS, cu 51,19% din actiunile societatii. In afara de PAS, actionarii semnificativi ai companiei sunt fondurile de investitii Romanian Investment Company Cyprus (RIC) - 17,09% si Broadhurst - 7,21%.
RIC, fond administrat de societatea britanica Foreign & Colonial, isi va incheia durata de viata in luna noiembrie a acestui an si va trebui sa isi vanda toate participatiile de pe piata romaneasca, inclusiv cea de la Compa.
In prezent, Compa are un capital social de 78,8 miliarde lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei.
Ultimul pret al actiunilor Compa, listate la Bursa de Valori, a fost de 2.600 de lei. Capitalizarea bursiera a societatii este de 6,09 milioane de dolari.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO