Companii

Holcim: Urmeaza inca 12 luni de scadere a consumului, pentru ca nu apar proiecte, iar multe santiere sunt abandonate

Holcim: Urmeaza inca 12 luni de scadere a consumului, pentru ca nu apar proiecte, iar multe santiere sunt abandonate
07.07.2009, 20:36 20

Markus Wirth, presedintele si directorul general al Holcim Romania, subsidiara locala a grupului elvetian Holcim, afirma ca se asteapta la inca 12 luni de scadere a consumului de ciment, urmand ca abia in al doilea semestru al anului 2010 sa se intrevada o usoara crestere, in cazul in care se vor intensifica investitiile in infrastructura.

„Am spus in nenumarate randuri ca este nevoie urgenta de investitii in infrastructura, nu neaparat pentru revigorarea sectorului constructiei, ci al economiei in general. Santierele care sunt acum in lucru sunt insuficiente, iar in plus companiile de constructii se confrunta cu datorii de la stat pentru lucrarile efectuate", a declarat Markus Wirth, intrebat ce i-ar spune premierului Emil Boc daca s-ar intalni cu acesta.
Holcim Romania a inregistrat in primele cinci luni o scadere de 20% a cifrei de afaceri, din cauza reducerii consumului de materiale de constructii, si estimeaza ca acest nivel se va mentine pana la sfarsitul anului. Compania, care produce ciment, agregate si betoane, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 372 mil. euro, in crestere cu 25% fata de anul precedent, si un profit net de 111,14 mil. lei (30,2 mil. euro), in scadere cu circa 3% fata de 2007.
Avand in vedere reducerea de 20% estimata pentru anul acesta, businessul va cobori la nivelul de 298 mil. euro, inregistrat in 2007.
„Urmatoarele sase luni ar putea fi chiar mai dificile decat prima parte a anului, pentru ca nu vad proiecte mari de constructii care sa fie lansate. In Bucuresti sunt foarte multe santiere abandonate si acelasi lucru se intampla si in orasele mari din tara", explica Wirth. Elvetienii si-au redus anul acesta numarul de angajati cu circa 150 de oameni, ajungand la 1.300 de salariati, in cadrul programului de modernizare a fabricilor de ciment.
„Aceste reduceri de personal nu au legatura cu criza. Planul de modernizare a fabricilor implica inca de la inceput renuntarea la o parte din angajati. Dintre salariatii la care am renuntat, o parte se apropiau de varsta de pensionare, iar restul au primit salarii compensatorii", afirma Wirth.
Cei mai multi angajati au fost restructurati de la fabrica de la Campulung, unde Holcim a investit in ultimii ani 253,8 mil. euro, pentru construirea celui mai mare cuptor din Europa de Est, cu o capacitate de productie de ciment de circa 2 mil. tone pe an si una dintre cele mai inalte cladiri industriale din Romania, avand in vedere ca turnul de preincalzire are o inaltime de 135 de metri.
Holcim detine doua fabrici de ciment, la Campulung si Alesd, si o statie de macinare la Turda, 18 statii ecologice de betoane, o statie de lianti hidraulici si opt statii de agregate. Principalii competitori ai companiei pe piata locala sunt Lafarge (Franta) si Heidelbergcement (Germania), cu divizia locala Carpatcement Holding.
Ecovalor, afaceri de 11 mil. euro din deseuri
Ecovalor, companie controlata de Holcim si specializata in gestionarea deseurilor, estimeaza pentru anul acesta afaceri de 10,8 mil. euro, in crestere cu 20% fata de anul precedent, dupa ce a finalizat o unitate de prelucrare a deseurilor la Campulung (Arges), in urma unei investitii de circa 12 mil. euro. Aceasta este a doua capacitate Ecovalor de prelucrare a deseurilor, dupa cea de la Alesd (Bihor), deschisa in 2008 in urma unei investitii de opt milioane de euro. „Pentru anul acesta ne-am propus cresterea cu 40% a cantitatii de deseuri solide prelucrate si o majorare de 20% a cifrei de afaceri, dupa finalizarea investitiei de la Campulung. Legislatia europeana impune ca pana la data de 16 iulie sa fie inchise 139 de depozite de gunoaie, situatie care va conduce la cresterea deseurilor reciclate", a declarat Axel Pieters, directorul executiv al Ecovalor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO