Companii

Hidroelectrica: Acordurile de vânzare a energiei către Alro şi ArcelorMittal nu sunt ajutor de stat

Hidroelectrica: Acordurile de vânzare a energiei către Alro şi ArcelorMittal nu sunt ajutor de stat

Autor: Carol Dan

21.10.2011, 19:12 429

Conducerea Hidroelectrica apreciază că niciunul dintre contractele bilaterale de vânzare a energiei electrice, implicit către Alro şi ArcelorMittal Galaţi, nu se încadrează în categoria ajutorului de stat întrucât toate aceste acorduri au preţuri mai mari decât cele de producţie.

"Conducerea companiei consideră că aceste două contracte menţionate (cu Alro şi cu ArcelorMittal - n.r.) nu se încadrează în categoria ajutorului de stat (subvenţii indirecte acordate de stat pentru anumiţi distribuitori) şi a argumentat solid această convingere. În opinia Hidroelectrica, nici contractele de mai sus şi nici altele aflate în derulare, nu reprezintă ajutor de stat deoarece în toate cazurile livrarea s-a făcut la preţuri mai mari decât costul mediu de producţie, asigurând profitul companiei", se arată într-un comunicat al producătorului de energie, scrie Mediafax.

Compania face aceste precizări ca reacţie la afirmaţiile vicepreşedintelui Comisiei Europene Joaquin Almunia, care a declarat vineri, la Bucureşti, că toate contractele de vânzare a energiei ale Hidroelectrica, inclusiv cele cu Alro şi ArcelorMittal Galaţi, sunt analizate de Comisie, deoarece acestea s-au realizat la tarife sub nivelul pieţei.

"Ştiu că trecem prin vremuri grele, dar subvenţiile indirecte nu sunt o soluţie pentru a rezolva anumite probleme din diverse sectoare. Prin tarife reduse la electricitate acordate anumitor jucători, se reduce preţul de cost la beneficiar, dar sunt periculoase pentru concurenţă. Analizăm un potenţial ajutor primit de ArcelorMittal şi Alro, prin care Hidroelectica le-a acordat tarife reduse şi de asemenea analizăm contractele Hidroelectrica cu distribuitorii cu amănuntul şi cu alţi clienţi industriali. Consumatorii industriali din alte sectoare sunt afectaţi pentru că trebuie să plătească preţuri mai mari din cauza distorsionării pieţei", a spus Almunia, care este şi comisar pentru Concurenţă, prezent la conferinţa "Concurenţa în sectoare cheie ale economiei româneşti".

Hidroelectrica arată că încheierea acestor contracte nu a avut ca rezultat transferul unor resurse financiare aparţinând statului român către furnizori, astfel că nu pot fi considerate ajutor de stat.

Hidroelectrica a prelungit la sfârşitul anului 2009 până în 2018 jumătate dintre cele 18 contracte bilaterale de vânzare a energiei electrice. Printre acordurile extinse se numără şi cel cu producătorul de aluminiu Alro Slatina, deţinut de grupul Vimetco, controlat de omul de afaceri rus Vitali Maşiţki. Alro este cel mai mare consumator de electricitate din România.

"Conducerea Hidroelectrica este preocupată de respectarea condiţiilor impuse de apartenenţa la Uniunea Europeană şi de asigurarea condiţiilor necesare dezvoltării şi consolidării pieţei concurenţiale, aşa încât în 2011 a iniţiat trei runde de negocieri cu partenerii din piaţa concurenţială, având ca obiective reducerea duratei contractelor, reducerea cantităţilor livrate, majorarea preţului de livrare şi chiar întreruperea contractelor. Negocierile vor continua până la finele anului, urmând ca rezultatele să fie aplicate începand cu exerciţiul economico-financiar 2012", a declarat în comunicat directorul general al Hidroelectrica, Constantin Trihenea.

Hidroelectrica a fost nevoită, în luna septembrie, să trasnmită tuturor companiilor cărora la vinde energie că va reduce cantităţile din cauza scăderii nivelului apelor în lacurile de acumulare, ca efect al secetei din acest an.

Compania de stat renegociază anual cu clienţii din contractele bilaterale preţul de livrare.

Totodată, în comunicat se arată că Hidroelectrica a răspuns solicitărilor Comisiei Europene în legătură cu contractele de furnizare a energiei aflate în derulare şi a pus la dispozitie toate informaţiile necesare pentru evaluarea activităţii pe piaţa energiei din România.

"Referitor la contractele de furnizare încheiate cu Alro Slatina şi ArcelorMittal, au fost transmise, prin intermediul Ministerului Economiei, clarificarile solicitate încă din luna aprilie 2011, iar Comisia Europeană nu a cerut până acum informaţii suplimentare. Mai mult, contractul cu ArcelorMittal a fost încheiat pe bursa de energie, în condiţii de transparenţă şi de concurenţă", se mai spune în comunicatul Hidroelectrica.

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, unul dintre cei mai mari consumatori de electricitate din România, a cumpărat la finele lunii decembrie 2010, prin intermediul bursei de energie OPCOM, electricitate în valoare de 227,7 milioane lei (53,2 milioane euro) de la singurul ofertant, Hidroelectrica.

La acea dată, Hidroelectrica a ales să vândă energie către ArcelorMittal chiar dacă primise alte două oferte la preţuri mai mari. În 2009, ArcelorMittal Galaţi şi-a asigurat necesarul de energie pentru 2010 într-un mod similar.

Tema contractelor bilaterale este intens dezbătută la nivel politic şi al societăţii civile încă din 2006. Hidroelectrica a fost acuzată că vinde energie către mai mulţi furnizori prin contracte confidenţiale, la preţuri mai mici decât cele din piaţă şi care sunt renegociate anual.

Parlamentul European a adoptat în septembrie un raport privind transparenţa pieţei de energie, care va obliga comercianţii de energie en-gros să facă publice date din acordurile încheiate şi să se înscrie într-un registru unic, la nivel european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO