Companii

Hidrocentrale pe Jiu de 92 mil. euro

02.02.2004, 00:00 68



Hidroelectrica, al doilea producator de electricitate de pe piata romaneasca, a semnat un contract de construire a doua hidrocentrale si a unui baraj pe raul Jiu cu un consortiu condus de compania energetica Romelectro, potrivit ministerului economiei si comertului. Valoarea contractului semnat este de peste 92,5 mil. euro, precizeaza surse din cadrul consortiului.



Din consortiu mai fac parte cea mai mare companie de constructii din Romania, Hidroconstructia, si Institutul de Studii si Proiectari Hidroenergetice (ISPH), printre subantreprenori numarandu-se Energomontaj si UCMR Resita.



"Lucrarile vor incepe dupa 'lamurirea' schemei de finantare a proiectului. Speram sa incepem lucrarile in primavara acestui an, termenul de executie prevazut fiind de 48 luni. Pentru finantarea proiectului, Hidroelectrica urmeaza sa contracteze un imprumut", au spus pentru Ziarul Financiar surse din cadrul consortiului.



Proiectul la cheie include punerea in functiune a centralei Dumitra, cu o putere instalata de 24,5 MW si o productie anuala de 92 GWh, precum si a centralei hidroelectrice Bumbesti, cu o putere instalata de 40,5 MW si o productie anuala de 167 GWh, potrivit datelor furnizate de ministerul de resort. Pe parcursul derularii proiectului, se estimeaza ca vor fi create 2.000 de locuri de munca, adauga reprezentantii ministerului economiei.



Pe piata romaneasca, exista mai multe capacitati hidroenergetice aflate in diverse faze de executie, care necesita pentru punerea lor in functiune investitii de aproximativ 1,3 - 1,5 mld. euro, potrivit unor estimari. Aceste fonduri depasesc resursele financiare ale singurului operator hidroenergetic de pe piata, compania de stat Hidroelectrica.



In acest context, Hidroelectrica a lansat in toamna anului 2001 mai multe proiecte ce vizeaza finalizarea a aproximativ 36 de hidrocentrale prin atragere de capital.



Pe lista investitorilor interesati de aceste proiecte, s-au aratat a fi companii energetice puternice precum Enel (Italia), Mecamidi (Franta), Montizola (Cehia) sau chiar operatori privati romani - Neptun Campina, Romelectro sau Energy Holding. Romelectro a castigat tot in formula de consortiu primul proiect de tip greenfield de dupa 1989 in sectorul hidroenergetic, cel de la Islaz, cu o valoare estimata de 110 - 130 mil. euro.



Atractivitatea acestor proiecte consta tocmai in faptul ca investitia vizeaza cea mai competitiva sursa de producere de energie de pe piata locala, apa, in comparatie cu carbunii, gazele, pacura sau producerea de energie in centrale nuclearelectrice, afirma experti din sectorul energetic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO