Companii

Heidelberg: Cresterea pietei ne forteaza sa construim inca o fabrica

10.09.2008, 19:09 45

Grupul german HeidelbergCement va incepe anul viitor constructia unei noi fabrici de ciment, in care ar putea investi circa 300-330 mil. euro, in conditiile in care unitatile actuale de la Bicaz, Fieni si Deva lucreaza la capacitate maxima.
Carpatcement Holding, subsidiara locala a HeidelbergCement, estimeaza o crestere anuala de 15-20% a consumului de ciment pana in 2018, avand in vedere ca marile proiecte de infrastructura inca nu au inceput, iar piata constructiilor este impinsa in prezent de proiectele imobiliare.
"Strategia grupului este de a dubla capacitatile de productie pe care le avem in Romania in urmatorii trei ani, atat prin majorarea capacitatilor actuale, cat si prin construirea unei noi unitati langa cele pe care le avem deja sau in alte locatii. Cel mai probabil vom incepe constructia unei noi fabrici anul viitor, pentru care suntem deja in pregatiri, avand in vedere ca in urmatorii zece ani piata locala de ciment va inregistra o crestere de 15-20%", a declarat pentru ZF Andreas Kern, membru in Consiliul de Administratie al HeidelbergCement.
Din momentul inceperii constructiei, fabrica va fi finalizata in doi ani, potrivit lui Kern. Intentia de a construi o fabrica a fost anuntata si de principalii competitori Lafarge (Franta) si Holcim (Elvetia), dar si de grupul austriac Strabag, care se afla in negocieri pentru constructia unei fabrici de ciment in localitatea Anina, din judetul Caras-Severin.
Germanii vor dubla pana in 2011-2012 capacitatea de productie de ciment pana la 7 milioane de tone, de la 3,5 milioane de tone in prezent, in urma unor investitii de circa 150 mil. euro.
"Pana la sfarsitul anului viitor, capacitatea de productie va creste cu 600.000-700.000 de tone de ciment, iar peste doi ani cu inca un milion de tone", a spus Mihai Rohan, presedintele si directorul executiv al Carpatcement Holding.

Avans de doar 5% anul acesta

Compania estimeaza pentru acest an o usoara crestere a afacerilor, cu circa 4,6%, la 380 milioane de euro, de la 363 milioane de euro anul trecut, pe fondul limitarii capacitatii de productie.
"In prima jumatate a anului cresterea cifrei de afaceri a fost de 1%. Pana la sfarsitul anului estimam o cifra de afaceri de 380 milioane de euro, avand in vedere ca piata de ciment creste mai puternic in semestrul al doilea si putem produce pe toata perioada pentru ca luna de mentenanta este in primul trimestru al anului", a declarat Rohan.
Volumul vanzarilor de ciment a fost anul trecut de 10 milioane tone in Romania, iar pentru 2008 Rohan estimeaza o crestere de 20%, pana la 11,5-12 milioane tone.
"Cresterea pe primul semestru a pietei a fost de 13%, iar pana la sfarsitul anului estimez un avans de 20%", a spus Rohan. In prezent, consumul de ciment se ridica la 480 kg/cap de locuitor, fata de media europeana care ajunge la 540 kg/cap de locuitor.
Carpat Beton, divizia de betoane a grupului german, estimeaza pentru acest an o crestere de 17% a cifrei de afaceri, la 200 mil. lei (circa 55 de milioane de euro).
Compania detine in prezent 15 statii de betoane in toata tara si isi propune sa deschida anual cel putin trei puncte de lucru noi.
Potrivit lui Florian Aldea, directorul general al Carpat Beton, piata betoanelor, care s-a ridicat in 2007 la 10,4-10,5 de milioane de metri cubi, ar putea ajunge in acest an la 13 milioane de metri cubi, in avans cu 23%-25%.
In functie de pretul unui metru cub de beton la iesirea din statie, estimat de Aldea la 200 - 210 lei, valoarea pietei s-ar putea ridica la 2,6 - 2,7 miliarde de lei (circa 750 milioane de euro) in acest an. Carpat Beton are o cota de aproximativ 6,5% din piata betoanelor.
"Sunt foarte multi jucatori pe aceasta piata, intre 200 si 300 de companii, iar noi vrem sa ne crestem cota", a mai spus Aldea.
Germanii de la HeidelbergCement impart piata locala a cimentului cu elvetienii de la Holcim si cu francezii de la Lafarge, fiecare avand aproximativ o treime din piata locala, estimata anul acesta la un miliard de euro.
Grupul este prezent in Romania de zece ani in productia de ciment, betoane si agregate prin companiile Carpatcement Holding, Carpat Beton si Carpat Agregate. Investitiile grupului pe piata locala se ridica la peste 350 milioane de euro, dintre care 25 de milioane de euro in protectia mediului.
Cifra de afaceri a grupului german HeidelbergCement a crescut cu 67% in primul semestru, la 7 miliarde de euro, iar profitul operational a avansat cu 37%, la 888 milioane euro, odata cu preluarea companiei britanice Hanson si a contributiei pietelor din Europa de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO