Companii

Harri Kiiski, Azomureş: Am dori să utilizăm gaz românesc, dar e mai ieftin să importăm

Harri Kiiski, Azomureş: Am dori să utilizăm gaz...

Autor: Roxana Petrescu

25.08.2021, 00:07 2009

Azomureş, cel mai mare consumator de gaze din România, un business de circa 2 miliarde de lei, spune că preţul îngrăşămintelor pentru agricultură a crescut semnificativ anul acesta pe fondul scumpirii fără recedent a gazului natural.

„România are rezerve importante de gaze naturale care ar putea aduce beneficii industriei locale, adăugând astfel valoare unei resurse naţionale. Azomureş ar dori să continue să utilizeze gazul românesc în producţia de îngrăşăminte, dar dacă gazul importat este mai ieftin decât cel intern, trebuie în mod natural să ne adaptăm pentru a menţine producţia de îngrăşăminte competitivă în România“, spune Harri Kiiski, CEO al Azomureş, com­pa­nie care de una singură reprezintă circa 8% din consu­mul naţional de gaze al României.

Pentru producătorii de îngrăşăminte, gazul natural reprezintă mate­rie primă, 70% din costurile totale fiind reprezen­ta­te de achiziţia acestuia. Dacă la începutul lui 2021 gazul se tranzacţiona cu 18 euro pe MWh, aceasta fiind media pe primul trimestru înregistrată pe bursa de gaze de la Viena, contractele pentru ultimul trimestru al anului se încheie la peste 47 de euro pe MWh. Azomureş, unul dintre principalii producători de îngrăşăminte pentru agricultură, a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 1,8 miliarde de lei, iar pentru anul acesta şi-a bugetat un business de aproape 2 miliarde de lei.

„Preţurile produselor noastre finale urmează preţurile pieţei internaţionale a îngrăşămintelor, unde a avut loc o creştere semnificativă a preţului în cursul anului 2021.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO