Companii

Guvernul sud-african transeaza o disputa privind SIDA

18.08.2003, 00:00 16



Guvernul Africii de Sud a introdus un important program de administrare de antiretrovirale, in beneficiul celor cateva de milioane de bolnavi de SIDA din aceasta tara, informeaza DPA.



Decizia va pune capat anilor de dispute intre asociatiile internationale pentru combaterea SIDA si autoritatile medicale, pe tema refuzului Guvernului de a oferi acest tratament, in conditiile in care rata imbolnavirilor este in crestere constanta.



Tratamentul da sperante unui numar estimat de 4,7 milioane de oameni deja infectati cu virusul HIV, care se bazeaza in mod esential pe sistemul public de sanatate. Intre 400.000 si 500.000 dintre acestia sufera deja de SIDA.



Cabinetul sud-african a cerut departamentului sanatatii sa dezvolte de urgenta un plan operational detaliat pentru programul national de tratare cu antiretrovirale si sustine ca experti si specialisti din cadrul Fundatiei Clinton vor oferi asistenta in aplicarea acestui program.



Guvernul a organizat o intrunire extraordinara la doar o zi dupa incheierea primei conferinte nationale privind SIDA, unde controversele in legatura cu eficienta antiretroviralele nu au fost depasite.



"Acesta este un motiv de sarbatoare si optimism", a apreciat Treatment Action Campaign, cel mai important grup de sustinere a luptei impotriva SIDA.



"Este un pas critic catre dezvoltarea unui tratament mai cuprinzator si catre un plan de prevenire pentru controlarea epidemiei de HIV/SIDA", a adaugat organizatia.



"Daca va fi implementat cum se cuvine, acest program va reda increderea, demnitatea si viata catorva milioane de bolnavi din Africa de Sud si, sa speram, de pe intregul continent", subliniaza Treatment Action Campaign.



"In cazul luptei impotriva SIDA, actiunile spun mai multe decat cuvintele, deci aplaudam decizia Guvernului de a dezvolta un plan de tratament cu antiretrovirale", a declarat, la randul sau, asociatia nonguvernamentala AIDS Therapeutic Treatment.



Autoritatile medicale estimeaza ca acest program va presupune costuri intre 550 de milioane de ranzi (71 de milioane de dolari) si 570 de milioane de ranzi pe an.



Decizia Guvernului a fost un nou apel catre companiile farmaceutice in vederea reducerii preturilor antiretroviralelor si altor medicamente folosite pentru tratarea bolnavilor de SIDA.(A.B.)



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO