Companii

Guvernul polonez invita MOL si OMV la privatizarea PKN Orlen

09.08.2001, 00:00 17



Autoritatile poloneze au invitat grupurile petroliere OMV din Austria si MOL din Ungaria sa depuna oferte oficiale pentru cumpararea unui pachet de 17,6% din PKN Orlen, principala firma petroliera a tarii.

"Invitatiile de depunere a ofertelor pentru actiunile PKN Orlen au fost trimise OMV si MOL", a declarat ministrul Trezoreriei poloneze, Aldona Kamela-Sowinska, dupa reuniunea saptamanala a guvernului.

Vanzarea va reprezenta etapa finala a privatizarii grupului petrolier, care a inceput la sfarsitul anului 1999. Executivul doreste sa selecteze un cumparator inainte de alegerile generale din 23 septembrie, care vor fi castigate, dupa toate probabilitatile, de social-democratii din opozitie, care sunt impotriva vanzarii PKN.

Trezoreria, care a listat deja la bursa 72% din PKN, a indicat ca va oferi pachetul de actiuni unui investitor industrial regional si ca favorizeaza schimbul de actiuni intre PKN si unul dintre omologii sai regionali.

Kamela-Sowinska, responsabila cu privatizarea activelor detinute de statul polonez, nu a precizat insa daca OMV si MOL sunt singurele companii invitate sa liciteze pentru actiunile PKN.

Atat MOL, cat si OMV si-au exprimat recent interesul de a crea, impreuna cu compania poloneza, un grup central-european puternic, capabil sa faca fata competitiei in crestere si potentialelor oferte ostile din partea companiilor straine.

Analistii spun ca o cooperare viitoare intre companiile regionale este inevitabila, data fiind marimea lor relativ redusa in contextul global si necesitatea lor de a se apara de gigantii petrolieri din Rusia si din Occident.

Cu o capacitate anuala de procesare de 12,5 milioane de tone, PKN Orlen controleaza trei sferturi din piata poloneza de profil si 40% din vanzarile cu amanuntul.

Analistii spun ca Trezoreria, incercand sa-si indeplineasca ambitiosul obiectiv de a inregistra 18 miliarde de zloti (4,25 miliarde de dolari) din privatizare in acest an, ar putea solicita pentru pachetul de actiuni din PKN un pret superior valorii sale de piata, de circa 300 milioane de dolari. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO