Companii

GSP a montat prima platformă fixă de foraj marin din ultimii 30 de ani: Putem construi iar proiecte mari în România. Structura de 1.300 de tone şi 101 metri înălţime, cât Casa Presei, a fost construită integral în şantierul naval GSP din Agigea. Galerie Foto

Antreprenori locali

GSP a montat prima platformă fixă de foraj marin din...

Autor: Roxana Petrescu

03.04.2021, 19:00 19668

Grup Servicii Petroliere (GSP), compania de foraj marin deţinută de omul de afaceri constănţean Gabriel Comănescu, a finalizat instalarea, la peste 120 de kilometri în largul Mării Negre, a primei platforme fixe de fo­raj din perimetrul Ana, care face parte din proiectul de gaz dezvoltat de Black Sea Oil & Gas (BSOG). Pe această platformă fixă se va monta o al­tă „piesă“, topside, întreaga con­struc­ţie, cu caracter permanent, ur­mând să colecteze gazul şi să-l tri­mită spre ţărm, odată declanşată producţia.

Proiectul BSOG este prima in­ves­tiţie în explorarea şi producţia de hidrocarburi offshore de după 1989, fi­nalizarea lucrărilor la platforma fixă de foraj din perimetrul Ana fiind pri­ma lucrare de acest gen de după 1987.

„Această etapă din proiectul Midia Gas Development transmite cel puţin două mesaje. În primul rând, industria românească are, din nou, capacitatea de a construi proiecte mari. Proiectele de exploatare gaz din platforma românească a Mării Negre sunt sustenabile“, a declarat Gabriel Comănescu, preşedintele Grup Servicii Petroliere.

Instalaţia de 1.300 de tone are 101 metri înălţime, cât Casa Presei, dintre care 69 de metri, aproximativ cât hotelul InterContinental Bucureşti, sunt sub nivelul mării. Jacketul va susţine suprastructura platformei (topside) care se află deja construită în baza operaţională GSP din Agigea şi urmează să fie transportată şi instalată în scurt timp.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO