Companii

Grupul ungar Egis, vanzari in scadere cu 15%

03.08.2007, 18:44 36

Producatorul ungar de medicamente Egis Pharmaceuticals a inregistrat in perioada aprilie-iunie 2007 vanzari de 3,7 mil. dolari pe piata din Romania, in scadere cu 15% comparativ cu perioada similara a anului anterior, potrivit datelor publicate de companie pe bursa din Budapesta.
In intervalul octombrie 2006-iunie 2007, vanzarile companiei pe piata locala au atins 12,4 mil. dolari, in crestere cu 8% comparativ cu exercitiul financiar anterior.
In total, vanzarile companiei ungare au atins 274,5 5 mil. euro (69 mld. forinti) in perioada octombrie 2006-iunie 2007, in crestere cu 7% (la valoare in forinti), comparativ cu perioada similara a exercitiului financiar anterior.
Aproximativ 60% din veniturile Egis sunt generate de activitatea de export.
Gedeon Richter, o alta companie maghiara cu prezenta pe piata locala, si-a anuntat recent rezultatele inregistrate in prima jumatate a acestui an. Astfel, in Romania, vanzarile totale inregistrate de grupul ungar s-au ridicat la 44 mil. euro (11,1 mld. forinti).
Insa, spre deosebire de Egis care a pus bazele unei companii de distributie pe piata locala, Gedeon Richter detine si activitati de productie, distributie si retail, precum si o reprezentanta care gestioneaza portofoliul de medicamente din import. La nivel de productie, Gedeon Richter a intrat in 1998, cand a achizitionat fabrica Armedica de la Targu-Mures. Iar in ultima perioada a demarat si politica de consolidare a pozitiei in distributie si retail, prin intermediul achizitiilor. Actionarul majoritar al Egis este Servier, companie franceza aflata intre primii zece jucatori pe piata farmaceutica locala.
Principalii jucatori de pe piata de profil din Romania sunt GlaxoSmithKline, Hoffmann La Roche, Sanofi-Aventis, Novartis, Pfizer si Servier. Dintre producatorii locali in top se afla Terapia Ranbaxy, Zentiva, Antibiotice, Actavis, LaborMed.
Potrivit ultimului raport al companiei de cercetare Cegedim Romania, piata farmaceutica a crescut cu 25,3% in primele trei luni ale acestui an, cu 10% mai mult fata de estimarile estimarile initiale. Pentru intregul an se asteapta un avans al pietei de peste 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO