Companii

Grupul TeraPlast a primit acordul de finanţare pentru proiectul de înfiinţare a unei linii de producţie pentru folii biodegradabile şi va primi 5,8 mil de euro ajutor de stat pentru această investiţie

Grupul TeraPlast a primit acordul de finanţare pentru...

Autor: Alexandra Matei

23.12.2020, 19:04 175

♦Această nouă linie de producţie va crea aproape 100 de locuri de muncă. ♦În cadrul proiectului vor fi achiziţionate echipamente de ultimă generaţie şi va fi construită o nouă fabrică. ♦Sacii, sacoşele şi pungile produse de către TeraPlast Folii Biodegradabile vor avea un grad de biodegradare de aproape 100%.

Grupul TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcţii, a primit acordul de finanţare pentru proiectul de ajutor de stat depus în noiembrie, proiect prin care se va înfiinţa o linie de producţie pentru folii biodegradabile. Acesta are o valoare totală de aproape 12 milioane de euro, dintre care circa 5,8 milioane de euro vor fi suportate de statul român.

„Acordul primit reprezintă încă o dovadă că statul sprijină dezvoltarea companiilor româneşti. Pe lângă cele 93 de locuri de muncă pe care le vom crea, vom aduce produse româneşti pe o piaţă în care 46% din consum provine din import. Aşadar, vom aduce valoare atât comunităţii locale, cât şi economiei României. Vom contribui la echilibrarea balanţei comerciale într-un domeniu aflat în creştere accelerată. Ne-am dori să vedem mai multe companii româneşti care fac astfel de investiţii în domenii în care România este importator net. Noi, prin investiţiile de până acum, am arătat că se poate”, a declarat Alexandru Stânean, CEO al TeraPlast.

În cadrul proiectului vor fi achiziţionate echipamente de ultimă generaţie şi va fi construită o nouă fabrică. Proiectul are în vedere, totodată, o producţie responsabilă, aşadar fluxul tehnologic include şi echipamente pentru reciclarea deşeurilor rezultate din producţia proprie pentru reintegrarea în fluxul de fabricaţie.

Sacii, sacoşele şi pungile produse de către TeraPlast Folii Biodegradabile vor avea un grad de biodegradare de minim 90% şi vor fi marcate „OK Compost”.

Acest proiect este al doilea pentru care TeraPlast a primit anul acesta acordul de finanţare, primul fiind cel pentru extinderea cu până la 50% a capacităţilor de producţie existente pentru linia de business Instalaţii, care are o valoare totală de 7,9 milioane de euro.

Producătorul român de materiale de construcţii are şi un al treilea proiect, cel pentru înfiinţarea unei unităţi noi de producţie pentru sisteme din polietilenă, însă încă aşteaptă acordul de finanţare, întrucât acesta se află în curs de evaluare la Ministerul de Finanţe

În prezent, Grupul TeraPlast are în curs de implementare investiţii de peste 32 mil de euro, care ar putea genera un profit de circa 8,5 mil de euro. Acestea vizează dezvoltarea diviziei de mase plastice şi diversificarea portofoliului de businessuri ale grupului.

Pentru 2020, TeraPlast estimează o cifră de afaceri de 225 mil de euro, cu 12% mai mult decât în 2019, iar divizia de mase plastice a grupului va înregistra un profit net de patru ori mai mare decât anul trecut, ajungând astfel la 9 mil de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO