Companii

Grupul Pro TV, profit operational de 38,51 mil. dolari

24.02.2010, 23:05 179

Compania Pro TV S.A., care include posturile de televiziune ProTV, Acasa, Pro TV International, Pro Cinema, Sport.ro si MTVRomania, a reusit sa obtina in 2009 un profit operational (EBITDA)de 38,51 mil. dolari, fata de 111,7 mil. de dolari in 2008, inciuda caderii dramatice a pietei de publicitate care a afectatveniturile.

In 2009, cifra de afaceri a Pro Tv, care prin canalele sale esteliderul pietei locale de televiziune, a fost de 176 mil. dolari,fata de 274 mil. de dolari in 2008.

Criza economica a lovit foarte puternic grupurile de mediapentru ca firmele au taiat la sange bugetele de marketing siadvertising, cheltuielile care pot fi reduse cel mai rapid.

Rezultatele Pro TV au fost publicate miercuri de grupul americanCME (Central European Media Enterprises), actionarul majoritar.CME, care opereaza mai multe canale de televiziune in EuropaCentrala si de Est, a avut anul trecut afaceri de 714 mil. dedolari, in scadere de la 1,1 mld. de dolari in 2008, in timp ceprofitul operational a ajuns la 74,9 mil. dolari, fata de 296,8mil. de dolari in 2008.

"Criza economica fara precedent care a lovit domeniul nostru aredus cheltuielile de advertising pe TV cu 30% fata de rezultateledin 2008. Cheltuieli cu publicitatea pe TV de 800 mil. dolari s-auevaporat intr-un singur an, reducand dramatic veniturile noastre.Totusi, in acest context dificil ne-am intarit operatiunile si amreusit sa ne mentinem pe pima pozitie in ceea ce priveste cotele deaudienta, ne-am crescut cota de piata si ne-am redefinit ca ocompanie media integrata pe vertical. Incercam sa ne ajustamportofoliul pentru a obtine un EBITDA pozitiv pentru toateoperatiunile in 2010. Anul acesta ne vom canaliza energia pentru acreste profitabilitatea celor trei divizii noi: broadcasting,internet si continut", spune Adrian Sarbu, presedintele sidirectorul executiv al CME.

CME, prin canalele sale aflate in Romania, Cehia, Slovacia,Slovenia, Croatia, Bulgaria si Ucraina, acopera o piata de 97 demilioane de telespectatori.

CME este o companie listata pe bursa americana Nasdaq si labursa din Praga. Omul de afaceri american Ronald Lauder controleazacompania prin actiunile preferentiale detinute. Principalulactionar (31%) este insa cel mai mare grup de media din lume, TimeWarner.

In Romania CME detine 95% din compania Pro TV S.A., 5% fiind inproprietatea lui Adrian Sarbu. De asemenea, Sarbu a vandut catreCME divizia de entertainment a MediaPro, primind in schimb,printr-o tranzactie complexa, aproximativ 5% din actiunile grupuluiamerican. Sarbu detine printre alte active media in Romania siZiarul Financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO