Companii

Grupul petrolier MOL raportează pentru 2019 profit de 2,44 miliarde de dolari. Deşi rezultatele sunt mai slabe faţă de 2018, acestea depăşesc targetul de profit stabilit

Grupul petrolier MOL raportează pentru 2019 profit de...

Autor: Mihai Gongoroi, Otilia Serescu

21.02.2020, 12:01 202

Grupul MOL a înregistrat un profit EBITDA de 2,44 miliarde de dolari în 2019, rezultat în scădere cu 9% faţă de anul 2018. Profitul este peste ţinta stabilită şi vine pe fondul unei tendinţe macroeconomice în general negative în trimestrul al patrulea din 2019 în majoritatea ţărilor europene.

Profitul din trimestrul patru 2019 este de 598 milioane de dolari, conform unui comunicat de presă.

Producţia din segmentul Upstream a crescut în Q4, iar producţia anuală a atins 111.000 barili echivalent petrol (bep) pe zi, depăşind uşor ţinta orientativă de 110.000 bep/zi. EBITDA pe Upstream a scăzut cu 17% faţă de 2018, în principal din cauza preţurilor mai mici pentru hidrocarburi pe pieţele internaţionale.

Rezultatul operaţional pe segmentul Downstream a scăzut cu 13% la 866 milioane de dolari, ca urmare a marjelor de rafinare şi din segmentul petrochimic mai mici.

Rezultatul pe segmentul consumatori a crescut cu 24% în Q4, şi a crescut cu 18% în întreg anul trecut, arată sursa citată.

În segmentul Upstream, MOL are o ţintă dublă în 2020. În primul rând să finalizeze cu succes achiziţia şi să integreze activele ACG Azerbaidjan, care vor contribui la creşterea producţiei cu 20.000 de barili pe zi. În acelaşi timp, MOL spune că va continua să maximizeze generarea de valoare şi flux de numerar în segmentul Upstream prin operarea eficientă a activelor existente.

Marjele de rafinare au revenit pe creştere în ianuarie-februarie 2020, mai spune compania. Cererea de carburanţi în regiune a rămas foarte solidă în 2019, înregistrând o creştere de 3,4%, care a sprijinit sectorul Downstream, potrivit MOL.

Proiectul de construcţie a fabricii de polioli de 1,2 miliarde de euro din Ungaria se află în parametrii de timp şi buget planificaţi. Lucrările majore de construcţie au avansat în 2019, iar proiectul este finalizat în proporţie de 50% în acest moment.

O decizie finală de investiţii a fost adoptată şi în ceea ce priveşte proiectul de modernizare a Rafinăriei Rijeka. Proiectul include construcţia unei unităţi de transformare a rezidurilor petroliere care utilizează tehnologia de cocsificare întârziată, a cărei finalizare este programată pentru 2023.

Segmentul Consumer Services a fost “sectorul vedetă” în 2019, rezultatul EBITDA pe acest segment înregistrând o creştere anuală de 30% în Q4 (24% exprimat în dolari), încheind astfel încă un an cu o creştere solidă de două cifre a venitului. Segmentul Consumer Services a atins anul trecut câteva borne importante, inclusiv generarea de către segmentul non-carburanţi a 30% din marja totală.

Segmentul Gas Midstream a generat un rezultat EBITDA de 71 milioane USD în Q4, în creştere cu 48% faţă de anul precedent, în condiţiile în care cererea de capacitate de transport de gaze a crescut semnificativ pe fondul incertitudinilor privind acordul de tranzit dintre Rusia şi Ucraina. Cheltuielile operaţionale au scăzut cu peste 10%, în condiţiile în care consumul propriu tehnologic şi pierderile din reţea s-au redus, aceeaşi tendinţă fiind înregistrată şi de preţul gazului natural.

“Am livrat rezultate financiare robuste în 2019, chiar uşor peste ţinta orientativă actualizată pentru EBITDA, în pofida mediului extern dificil. Am atins, de asemenea, câteva borne importante de-a lungul drumului nostru de transformare până în 2030. Am aprobat achiziţia de active upstream în Azerbaijan, am finalizat 50% din proiectul nostru fanion de polioli, iar businessul de Consumer Services a avut încă un an record. Cu bazele noastre solide şi în pofida incertitudinilor globale în creştere, privim 2020 cu optimism. Cu ajutorul noilor active, ne aşteptăm la creşterea rezultatului EBITDA la aproximativ 2,5 miliarde USD, pe baza cadrului nostru macro pe termen mediu privind un preţ al ţiţeiului Brent de aproximativ 60 USD pe baril şi a unei perspective conservatoare privind sectorul petrochimic. Astfel, ar trebui să obţinem un flux de numerar suficient pentru a acoperi investiţiile în proiectele noastre strategice”, a comentat rezultatele Zsolt Hernádi, CEO şi preşedinte al MOL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO