Companii

Grupul Loulis estimeaza afaceri de 35 mil. euro in 2002

28.10.2002, 00:00 101

Cele trei fabrici ale grupului elen de morarit si panificatie Loulis din Romania - Titan Bucuresti, Mopan Targu Mures si Moara Loulis Bucuresti - estimeaza ca vor incheia acest an cu o cifra de afaceri de 35 de milioane de euro, in crestere cu 8% fata de anul trecut. Profitul brut va fi de doua milioane euro, la acelasi nivel ca si in 2001.
"De la intrarea pe piata romaneasca, in 1998, grupul a investit pana in prezent circa 50 de milioane de euro in achizitionarea si modernizarea celor trei fabrici. Vom mai investi alte 10 milioane de euro pana la sfarsitul anului viitor, urmand sa finalizam astfel programul de investitii pe care ni l-am propus", a declarat pentru Ziarul Financiar directorul financiar al grupului, Michalis Poutsiakas.
O parte din investitii vor fi directionate catre extinderea retelei de distributie din Bucuresti, care cuprinde in prezent 30 de magazine sub denumirea "Family". "In urmatorii cinci ani, vrem sa avem 100 de magazine in Capitala", a precizat Poutsiakas.
Magazinele sunt concentrate mai ales in sectoarele 2 si 3, avand o pondere de 30% in totalul vanzarilor efectuate in Bucuresti. Pentru transportul produselor, Loulis dispune in Capitala de 100 de camioane.
Potrivit estimarilor oficialului grec, Loulis are o cota de piata de 20% in Bucuresti la vanzarile de paine si cote cuprinse intre 8 si 10% pentru restul produselor - faina, fulgi de cereale, paste, biscuiti, cozonaci, prajituri-dulciuri.
Compania a lansat recent o serie de produse din gama pastelor fainoase Riva -  spaghetti, care sunt facute din grau dur, provenit din Grecia. De asemenea, pe piata au mai fost introduse doua tipuri de faina - Farinap si Ola, care sunt destinate prepararii produselor speciale de panificatie (cozonaci, chec).
In ceea ce priveste materia prima, Poutsiakas spune ca in acest an circa jumatate din graul necesar productiei va fi importat. "Recolta de grau romanesc din acest an a fost foarte buna, dar slaba din punct de vedere cantitativ", sustine directorul financiar al Loulis.
El spune ca grupul trebuie sa faca fata in Romania birocratiei excesive si legislatiei care se schimba prea des, dar principala problema este legata de facilitatile acordate importatorilor din zonele defavorizate, care au invadat piata cu faina din import.
Pe de alta parte, Loulis exporta faina si spaghetti produse in Romania in Bulgaria si Moldova. "Vrem sa ne extindem cu livrarile in toata regiunea", spune Poutsiakas.
Grupul Loulis mai este prezent cu fabrici in Grecia, Bulgaria si Albania, dar cel mai modern complex de morarit si panificatie se afla in Romania, potrivit oficialului grec.
Complexul de la Bucuresti reuneste doua mori de grau cu o capacitate de macinare de 480 de tone pe zi fiecare, o moara de porumb cu o capacitate de 120 de tone pe zi, o fabrica de paste (40 tone/zi), o fabrica de paine (120 tone/zi), o sectie de produse expandate (fulgi) si o sectie de ambalare. Pe langa aceste dotari, grupul dispune si de silozuri proprii cu o capacitate de 35.000 de tone.
Principalii competitori ai grupului elen pe piata romaneasca si in Capitala sunt Dobrogea Constanta (care detine fabrica de paine Lujerul), Vel Pitar Ramnicu Valcea (cu fabrica Berceni), Baneasa si Spicul Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO