Companii

Grupul leton Food Union „a mâncat” aproape toată bucata din îngheţata Alpin 57 Lux: are 96% din acţiunile firmei, iar fondatorul Ioan Istrate a rămas doar cu 4%

Grupul leton Food Union „a mâncat” aproape toată...

Autor: Florentina Niţu

07.07.2021, 18:31 316

Food Union, un grup leton de producţie şi distribuţie alimentară pe scară globală, a ajuns la un pachet de 96% din acţiunile producătorului de îngheţată Alpin 57 Lux din judeţul Alba, potrivit Confidas.ro, platformă de analiză financiară a companiilor. Antreprenorul Ioan Istrate, fondatorul businessului, a declarat anul trecut pentru ZF că „probabil” va ieşi din acest business, dar nu are un orizont de timp fixat pentru această mutare.

Alpin 57 Lux îşi desfăşoară activitatea într-o fabrica de la Sebeş, judeţul Alba, unde realizează peste 100 de sortimente de îngheţată sub diferite branduri, printre care cele mai cunoscute sunt Transalpina, Malgra, Fulg de Nea, Delicia sau Ice-Pop şi o gama de 30 de produse de îngheţată HoReCa. Mai mult, pentru că îngheţata este doar un produs sezonier, Alpin 57 Lux are şi o gamă variată de produse de patiserie şi brutărie.

În 2016, grupul leton Food Union a intrat în acţionariatul producătorului de îngheţată din Alba, când a cumpărat o cotă de 70% din acţiunile Alpin 57 Lux, iar în 2020 a mai achiziţionat 10%. Astfel, deşi au cumpărat iniţial pachetul majoritar, până să ajungă să deţină aproape toată compania au trecut mai bine de cinci ani. Valoarea achiziţiei făcute în 2016 de către grupul leton, activ şi în Letonia, Estonia, Lituania, Rusia, Belarus, Danemarca, Norvegia şi China, controlat de milionarul rus Andrey Beskhmelnitskiy, nu a fost făcută publică. 

Ioan Istrate, acţionar al Transalpina Residence, a mai spus anul trecut în cadrul emisiunii Investiţi în România! că şi-ar dori să investească mai mult în proiecte imobiliare. Mai exact, în 2020 a afirmat că va ridica 500 de apartamente într-un complex din oraşul Alba Iulia şi că va ridica 10 case şi două blocuri, în total 27 de apartamente în oraşul Sebeş. 

De altfel, anul trecut, antreprenorul Vasile Armenean, fondatorul producătorului de îngheţată Betty Ice din Suceava, s-a retras complet din business la doi ani şi jumătate după ce l-a vândut compania către Unilever, care este în prezent lider pe piaţa de îngheţată, evaluată la circa 250 milioane de euro anual.

Totuşi, sunt şi antreprenori români care au ales să cumpere companii mai mici de pe piaţa îngheţatei şi să crească, în loc să vândă. De exemplu, Petre Popa, proprietarul Top Gel a cumpărat o fabrică de îngheţată din Brăila anul acest, iar Vasile Balaş, proprietarul Ice Dyp Balas a cumpărat o fabrică de îngheţată artizanală din Harghita în 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO