Companii

Grupul Iulius a investit 1 mld. euro în ultimii 20 de ani în proiectele de regenerare urbană pe care le-a dezvoltat în Iaşi, Timişoara, Cluj şi Suceava

Grupul Iulius a investit 1 mld. euro în ultimii 20 de...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

11.11.2020, 00:17 467

Iulius Group, dezvoltatorul imobiliar deţinut de omul de afaceri Iulian Dascălu, a investit peste 1 miliard de euro în proiectele de regenerare urbană pe care le-a dezvoltat de-a lungul ultimilor 20 de ani în Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Suceava. Din această sumă, 750 de milioane de euro s-au îndreptat doar către cele două proiecte mixte, Palas Iaşi şi Iulius Town Timişoara.

„Cu o investiţie de peste 310 milioane de euro, Palas Iaşi a oferit modelul de revitalizare care îmbină funcţiunile de retail, office şi entertainment, în jurul unei grădini publice, astfel încât să ofere comunităţii largi o destinaţie”, spune Raluca Munteanu, business development manager la Iulius. 

Modelul a fost replicat la Timişoara, acolo unde, în vara anului 2019, s-a inaugurat Iulius Town, o investiţie totală de peste 442 de milioane de euro, realizată de Iulius în parteneriat cu Atterbury Europe.

În parcurile din Palas Iaşi, Iulius Town Timişoara şi Iulius Mall Cluj, dezvoltatorul a investit aproximativ 15 milioane de euro.

Alţi bani au mers către parcări (73 de milioane de euro pentru o parcare subterană în complexul Palas şi 40 de milioane de euro pentru o alta în Iulius Town) sau soluţii pentru infrastructură (13 milioane de euro pentru un pasaj subteran în Iulius Town Timişoara).

„Gândim proiectele astfel încât să se plieze şi pe principiile «walkable cities» şi să răspundă unei dezvoltări durabile şi sustenabile. De aceea, sunt alocate spaţii largi pietonilor şi sunt asigurate conexiuni cu oraşul prin alei şi spaţii verzi”, spun reprezentanţii Iulius.

Proiectul Palas trece acum printr-un proces de extindere, care presupune livrarea a 60.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri în următorii cinci ani. Cumulat cu spaţiile existente deja, Palas va ajunge la o suprafaţă de peste 135.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri clasa A. Investiţia este de peste 120 de milioane de euro şi va fi finalizată în 2022.

Grupul Iulius mai are în plan să construiască un proiect imobiliar gigantic în zona Romexpo din Bucureşti. Investiţia, care se apropie de 3 miliarde de euro, ar include un centru de conferinţe şi congrese, 14 turnuri de birouri, un muzeu de istorie monetară, un ocenariu şi un hotel de cinci stele.

Din 2017, Iulian Dascălu împarte reţeaua Iulius Mall şi proiectul Iulius Town cu fondul Atterbury Europe. Chiriile generate de toate proprietăţile au depăşit în 2018 valoarea de 443 mil. lei (aproape 100 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO