Companii

Grupul farma Reckitt Benckiser a fost amendat cu şase milioane de dolari în Australia

Grupul farma Reckitt Benckiser a fost amendat cu şase...

Autor: Anca Olteanu

16.12.2016, 11:30 417

O instanţă australiană a decis, în aprilie 2015, că producătorul a încălcat legile consumatorilor susţinând că produsele Nurofen tratează dureri specifice, Fiecare produs conţine acelaşi ingredient activ, 342 de miligrame de ibuprofen lysine.

Reckitt Benckiser a fost amendat cu 1,7 milioane de dolari în aprilie, dar autoritatea de protecţie a consumatorilor a contestat verdictul, susţinând să suma este prea mică.

Curtea a fost de acord, vineri, să măreasca amenda. Mai mult, compania farmaceutică trebuie să plătească Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) cheltuielile de judecată.

ACCC susţine că firma a profitat de pe urma înşelării clienţilor cu produse precum Nurofen pentru durere de spate, pentru durerile din timpul menstruaţiei sau durere de cap.

„Aceasta este cea mai mare amendă corporativă acordată vreodată pentru un comportament care induce în eroare, conform legii de consum din Australia”, a declarat Rod Sims, preşedintele ACCC.

Reprezentanţii companiei au declarat pentru BBC că recunosc decizia curţii, dar vor continua demersurile legale. „Nurofen este dezamăgit de decizie, considerând că amenda iniţială dată de Curtea Federală, în aprilie, era corespunzătoare circumstanţelor”, a precizat compania.

Poziţia oficială a Nurofen după amenda primită în Australia 

Nurofen Australia a luat la cunoştinţă decizia pronunţată, astăzi, de Curtea Federală a Australiei. Reamintim că acest caz este unul izolat în Australia şi nu se regăseşte în alte ţări/regiuni în care sunt comercializate medicamentele Nurofen. Medicamentele Nurofen din România sunt disponibile în continuare în farmacii. 

Este foarte important de menţionat că nu toate analgezicele din gama Nurofen au aceeaşi formulă. Medicamentele Nurofen au la bază diferite formule pe bază de ibuprofen, unele dintre acestea fiind recomandate pentru o calmare mai rapidă a durerii, pentru un efect mai îndelungat sau pentru calmarea durerilor severe. Medicamentele Nurofen ce sunt destinate tratării diferitelor dureri specifice, comercializate în Australia, conţin ibuprofen lizinat, o formulă unică, specifică Nurofen, ce este absorbită mai rapid decât în cazul altor analgezice Nurofen standard.

Toate medicamentele Nurofen care au acelaşi ingredient activ, ambalaj, format şi aceeaşi formulă au acelasi preţ recomandat de producător. Mentionam ca aceasta este doar o recomandare, iar farmaciile/ agenţii comerciali au libertate deplină în a-şi stabili in mod independent preţurile de vânzare.

Context

Gama Nurofen pentru dureri specifice a fost lansată în Australia cu intenţia de a ghida pacienţii pentru a alege cel mai eficient şi potrivit medicament din supermarketuri, acolo unde sfatul farmacistului nu le este accesibil. Formula Nurofen pentru dureri specifice din Australia este diferită de cea a analgezicelor Nurofen standard şi are o absorbţie mai rapidă decât acestea.

În 2015, Nurofen Australia a admis faptul că modul de prezentare de pe site şi de pe ambalaj a medicamentelor Nurofen pentru dureri specifice este posibil să fi indus în eroare pacienţii, iar la acel moment Nurofen s-a conformat deciziilor Curţii Federale a Australiei, luând imediat măsurile impuse pentru a oferi informaţii suplimentare pe ambalajele medicamentelor.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO