Companii

Grupul Capital mai vrea 15% din Rolast

12.06.2003, 00:00 10

Grupul financiar Capital a lansat ieri prin intermediul unui fond de investitii (Romanian Reconstruction) o oferta de cumparare pentru un pachet de 15% din actiunile producatorului roman de materiale plastice si repere din cauciuc Rolast Pitesti.
Fondul mai detine 9,5% din actiunile Rolast, iar pentru a depasi pragul de 10% este obligat sa lanseze o oferta publica la Bursa. Analistii se asteapta ca cele mai mult din actiuni sa fie preluate de Capital de la un alt fond de investitii, Romanian Investment Company (RIC), care trebuie sa isi lichideze pachetele de actiuni detinute la companii romanesti pana la finalul acestui an. RIC detine 10,5% din actiunile Rolast, dupa ce a vandut 10% in urma cu cateva luni.
Alt fond administrat de Capital, Romanian Investment Fund detine 34% din Rolast, iar Romanian American Enterprise Fund detine alte 31%.
Pretul oferit pentru o actiune Rolast este de 921 lei/actiune, cotatie mai mica fata de cele inregistrate pe piata in ultimele saptamani. Valoarea pachetului vizat de oferta publica este de 42 miliarde de lei (1,3 milioane de dolari). Daca oferta va avea succes, fondurile administrate de Capital vor ajunge sa detina putin sub 50% din actiunile Rolast.
Anul trecut a fost cel de-al doilea consecutiv in care Rolast a inregistrat pierderi. Acesta a fost si principalul motiv care a condus la demiterea directorului general, anul trecut. Pentru acest an, Rolast estimeaza ca va obtine un profit brut de 49,7 miliarde de lei, la o cifra de afaceri de 874 miliarde de lei. Rezultatele pe primul trimestru nu sunt insa incurajatoare. Compania a inregistrat o pierdere de 0,7 miliarde de lei fata de un profit net de 0,6 miliarde de lei in perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a ramas in termeni reali la o valoare similara. Vanzarile Rolast au totalizat pe primele trei luni 175 miliarde de lei.
Rolast produce o gama larga de articole din cauciuc (benzi de transport, placi tehnice, covoare, curele, furtunuri, etc)  si are o capacitate instalata de 31.000 tone anual cu un nomenclator de peste 20.000 de repere. Compania a fost infiintata in anii comunismului pentru a aproviziona industria constructoare de masini cu repere de cauciuc si industria extractiva cu benzi transportoare.
Actiunile Rolast sunt listate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti. Cotatia actiunilor a urcat ieri de la 870 pana la 900 lei/actiune, iar ultima tranzactie s-a realizat la 890 lei/actiune, cu 2,3% mai mult fata de marti. Valoarea companiei la ultimul pret al actiunilor a fost de 8,5 milioane de dolari.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO