Companii

Grupul Bridgestone - Firestone acuzat de moartea a 62 de persoane

17.08.2000, 00:00 29



Grupul japonez Bridgestone - Firestone este acuzat a provocat moartea a 62 persoane prin fabricarea cu defectiuni tehnice a mai mult de sase milioane de anvelope.

Acesta este practic numarul de automobilisti care au murit in ultima luna din cauza unor explozii a anvelopelor produse de Firestone cu care erau echipate in general autovehiculele Ford. Guvernul Statelor Unite a anuntat de altfel ca investigheaza conditiile tehnice ale noilor anvelope Firestone, produse la fabricile din SUA.

Agentia Nationala de Control al Traficului Rutier (NHTSA) a anuntat ca, in plus, exista mai mult de 800 de plangeri venite din partea proprietarilor de autovehicule, nemultumiti de calitatea anvelopelor Firestone.

Oricum, grupul japonez Bridgestone a decis saptamana trecuta sa retraga de pe piata aproape sase milioane de anvelope de tip AXT si AXT II cat si pe cele din gama Wilderness AT, modele realizate la fabrica din Illinois. Aceasta retragere va aduce grupului japonez pierderi de 350 milioane dolari.

In acelasi timp, conducerea companiei a anuntat ieri ca va plati despagubiri de 100 dolari fiecarui client care demonstreaza ca a avut probleme cu respectivele pneuri.

"Nu suntem surprinsi de faptul ca numarul plangerilor a crescut, tinand cont de interesul aratat de mass-media", a declarat John Lampe, vicepresedintele Firestone. El a spus insa ca se pare ca mare parte dintre accidentele invocate de persoanele care au depus plangeri au avut loc in regiuni cu temperaturi foarte ridicate.

NHTSA a deschis de altfel o linie telefonica de tip hot-line destinata plangerilor venite din partea proprietarilor de autovehicule dotate cu anvelope Firestone.

"Inca primim si stocam plangeri din partea consumatorilor. Datele furnizate de acestia nu au fost insa verificate de agentie", a declarat un purtator de cuvant al NHTSA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO