Companii

Grupul Alro trece pe profit net de 273 mil. lei în primele nouă luni din 2020, la afaceri de 1,9 mld. lei, în scădere cu 10%

Grupul Alro trece pe profit net de 273 mil. lei în...

Autor: Roxana Rosu

13.11.2020, 10:58 282

Grupul Alro, cel mai mare producător de aluminiu din România, a raportat în primele nouă luni o cifră de afaceri de 1,9 miliarde lei, în scădere cu 10%, şi a realizat un profit net de 273 milioane lei, faţă de o pierdere de 23 milioane lei în perioada similară din 2019.

Profitul operaţional (EBIT) a crescut la 355 milioane lei, de la 126 milioane lei în ianuarie-septembrie 2019, ca urmare a implementării de către autorităţile române a schemei de compensare EU-ETS pe baza deciziei UE şi a primirii subvenţiei sub forma unei compensaţii pentru costurile de emisii indirecte suportate de Grup în 2019.

„In T3 am reusit sa asiguram continuitatea activitatilor noastre in conditii de siguranta si productivitate economica, pastrand in acelasi timp calitatea si valoarea adaugata ridicata, elemente care caracterizeaza produsele ALRO. Conditiile dure de piata ne-au facut mai puternici pe masura ce am adoptat masuri precum programul anti-criza, care a oferit rezultate bune si fluxuri de numerar imbunatatite. Dupa cum am promis, ne-am mentinut neschimbata strategia, chiar daca ne confruntam cu o noua realitate cu noi reguli de joc“, a declarat Marian Nastase, presedintele Consiliului de Administratie al ALRO. 

Scăderea vânzărilor a fost determinată de condiţiile nefavorabile ale pieţei şi de criza provocată de pandemia COVID-19 care a afectat industria aluminiului.

Vânzările Alro au fost de 1,7 miliarde lei, în scădere de la 1,9 miliarde lei în T1-T3 2019.

Profitul net a fost atribuit în principal subvenţiei primite pentru compensarea partială a costurilor indirecte cu energia incluse în preţul energiei, în conformitate cu legislaţia UE, precum şi datorită acţiunilor de diminuare a costurilor din T3 2020.

Vânzările de produse primare ale Grupului au crescut cu 2%, în principal datorită vânzărilor de sârmă din aluminiu, Alro fiind cel mai mare producător de profil din Europa. O altă linie de produse primare pentru care Grupul a beneficiat de o crestere a vanzarilor, in special in T3 2020, sunt barele.  

Alro Slatina este controlată în proporţie de 54,2% de grupul Vimetco, controlat la rândul său de omul de afaceri rus Vitali Macitschi, în timp ce Paval Holding, vehicul de investiţii al proprietarilor Dedeman, deţine 23,2% din capitalul social, iar Fondul Proprietatea (FP) are o participaţie de 10,2%.

De la începutul anului, acţiunile ALR se tranzacţionează în scădere cu 7%, pe fondul unui rulaj de 9,9 milioane de lei, emitentul ajungând la 1,5 miliarde de lei capitalizare. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO