Companii

Grupul Alro Slatina, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa, a înregistrat în T1 2021 o cifră de afaceri de 744 milioane lei, în creştere cu 4,4%, şi şi-a redus pierderile la 62 milioane lei, faţă de 110 milioane lei în T1 2020

Grupul Alro Slatina, unul dintre cei mai mari...

Autor: Roxana Rosu

14.05.2021, 09:53 303

Grupul Alro Slatina, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticala din Europa, a înregistrat în primele trei luni din 2021 o cifră de afaceri de 744 milioane lei, în creştere cu 4,4%, şi şi-a redus pierderile la 62 milioane lei, faţă de 110 milioane lei în T1 2020.

„In primele trei luni ale anului 2021, am asistat la o usoara redresare a mediului de afaceri international, nivelul cererii intrand intr-o tendinta ascendenta, in timp ce pretul aluminiului a continuat sa inregistreze cotatii mai mari”, a declarat Marian Năstase, Presedintele Consiliului de administratie ALRO. 

Evoluţia de pe pieţele internaţionale a ajutat compania să încheie primul trimestru cu un EBITDA pozitiv de 33,5 milioane lei, comparativ cu un nivel negativ de 30,6 milioane lei în T1 2020.

Alro a continuat de asemenea programul de investitii pentru reducerea consumului de energie si a costurilor totale de productie, impreuna cu implementarea planului de cresterea economiilor si optimizarea operatiunilor.

”Toate aceste masuri ne-au ajutat sa ramanem pe deplin operationali si sa ne mentinem competitivitatea in ciuda acestor vremuri dificile cu care se confrunta economia mondială”. 

În T1 2021, cererea de pe pieţele internaţionale a fost stabilă, susţinută de performanţa bună a sectoarelor auto si constructii, de oferta limitata, de taxele antidumping ale UE impuse produselor extrudate din China si anuntate pentru produsele laminate plate produse in China, precum si de faptul ca utilizatorii finali au inceput sa isi refaca stocurile, se arată în raportul financiar al Alro.

Profitul brut al Grupului a atins 64,9 milioane lei in primul trimestru al anului 2021 comparativ cu o pierdere bruta de 2,8 milioane lei în perioada similara a anului 2020. Diferenţele de curs valutar au afectat parţial rezultatul net, Grupul încheiind luna martie pe pierdere.

Compania a continuat investiţiile în modernizarea echipamentelor folosite, în ciuda provocărilor cu care s-au confruntat furnizorii implicaţi in acest proiect complex.

În plus, Vimetco Extrusion, filiala din aval a ALRO, va investi aproximativ 10 milioane euro într-o linie nouă de extrudare a profilelor din aluminiu, un proiect estimat ca va fi pus in functiune pana in septembrie 2022.  

Alro Slatina este deţinută majoritar de grupul rus Vimetco (54,18%), controlat de miliardarul Vitali Maşitski, în timp ce Pavăl Holding, companie a fraţilor Pavăl de la Dedeman, are o participaţie de 23,21%, iar Fondul Proprietatea deţine 10,2% din capitalul social.

De la începutul anului, acţiunile producătorului de aluminiu cu o capitalizare de 2,3 mld. lei, au crescut cu 46%, după tranzacţii de 30,5 milioane lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO