Companii

Grupul AFI pregăteşte primul proiect imobiliar de peste 1 mld. euro la mallul Cotroceni: Mai putem construi 150.000 - 200.000 mp pe noul teren. „Vrem să facem apartamente de închiriat, birouri, retail comercial şi un hotel.“

Grupul AFI pregăteşte primul proiect imobiliar de peste...

Autor: Bogdan Alecu

16.02.2020, 20:05 8533

AFI Europe România pregă­teş­te să extindă proiectul de la AFI Cotroceni cu noi spaţii de retail, hotel, birouri şi rezidenţial, ce vor duce actualul proiect evaluat la circa 700 mil. euro, la peste 1-1,2 miliarde de euro.

La câteva luni de când AFI Europe a cumpărat portofoliul de birouri din Româ­nia al NEPI, într-o tranzac­ţie record de peste 300 mil. euro, dezvoltatorul israelian pregăteşte primul proiect care va de­păşi ca valoare pragul de 1 mld. euro, potrivit calculelor ZF.

„Pe noul lot de 50.000 mp achiziţionat în urmă cu un an şi jumătate lângă AFI Palace Cotroceni vom putea dezvolta un proiect de 150.000 - 200.000 mp, un proiect imens. Vom implementa componente pentru rezidenţial de închiriat, un concept în care avem foarte mare încredere, birouri şi retail suplimentar şi un hotel. Prin implementarea acestor elemente în zona Cotroceni, sinergia dintre segmente va fi una excelentă“, a spus Doron Klein CEO al AFI Europe România.

Potrivit datelor din piaţă, pe teren ar urma să fie construite trei noi clădiri de birouri, simi­lare cu cele ale proiectului AFI Park deja existent, în timp ce o a patra clădire ar putea fi con­struită pe bdul Vasile Milea, în continuarea celor trei deja existente acolo, lângă cinema­tograful IMAX.

„Noi luăm în calcul posibilităţile şi abili­tă­ţile noastre de a utiliza cât mai eficient te­renul, dar şi pentru a răspunde cererii tot mai mari din partea chiriaşilor. Avem chiriaşi în AFI Park care au nevoie de loc pentru a creşte şi a se extinde şi încercăm să ne adresăm acestor nevoi. Din acest motiv poate luăm în calcul construcţia unei noi clădiri lângă IMAX, sau alte clădiri pe noul teren achiziţionat cu un an şi jumătate în urmă, adiacent mallului dinpsre bulevardele Timişoara şi viitorul bulevard Sibiu. Odată ce masterplanul este gata, vom prezenta ideea.“

Potrivit celui mai recent raport public, la finalul anului 2017 mallul AFI Palace Cotroceni avea o valoare de 495 mil. euro, la care se adaugă cele cinci clădiri de birouri ale proiectului AFI Park, în valoare de 165 mil. euro.

Al doilea mare proiect pe care AFI l-ar putea demara în perioada următoare este Casa Radio, însă fiind vorba de un parteneriat public-privat, discuţiile cu autorităţile întârzie.

„Am semnat un contract care e subiectul unor condiţii care trebuie îndeplinite. Acum suntem în stadiul de a îndeplini toate condiţiile pentru a putea finaliza contractul şi a-l închide. Noi facem acest lucru alături de vânzător, de actualul acţionar al proiectului Casa Radio. Autorităţile colaborează cu noi în acest sens. Furnizează răspunsurile necesare şi suportul necesar. Este greu de spus când vom avea un update în acest sens.“ El a subliniat că odată ce vor trece de paşii administrativi necesari, după aceea vor discuta deschis despre ce ar trebui dezvoltat acolo, inclusiv componenta destinată publicului.

„Există acum un contract PPP care regle­men­tează ca o parte să fie dezvoltată pentru public. Există o definiţie a ce ar trebui dez­voltat pentru public. Este unul dintre elemente care va fi dezvoltat pentru compo­nenta publică şi vor fi şi alte elemente pentru folosul publicului. În plus, întreg proiectul va fi deschis publicului, va exista şi o zonă de retail, o zonă pietonală, poate şi alte servicii publice care vor îmbunătăţi această componentă. Dar este prea devreme pentru a discuta despre un concept. Noi avem o direcţie, dar întâi trebuie să parcurgem paşii administrativi.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO