Companii

Grup Servicii Petroliere, credit de la Erste de 113 mil. euro

26.05.2008, 18:58 42

Grup Servicii Petroliere (GSP), compania specializata in forajul marin, parte a grupului Upetrom, detinut de omul de afaceri Gabriel Comanescu, a contractat un imprumut de 177 de milioane de dolari (113 de milioane de euro) de la Erste Bank Austria, suma urmand sa fie utilizata pentru refinantarea unui credit in valoare de 115 de milioane de dolari luat la sfarsitul anului 2005 de la Banca Comerciala Romana.
La vremea respectiva, creditul a fost utilizat pentru achizitia a sase platforme de foraj marin care apartineau Petrom, cea mai mare companie romaneasca. Restul sumei ramase dupa rambursarea creditului de la BCR va fi utilizat pentru sprijinirea programului de investitii al companiei.
"Am contractat acest credit pentru a rambursa integral suma luata de la BCR si Aglo-Romanian Bank in 2005. O parte din aceasta suma va fi utilizata pentru inceperea constructiei unui vapor multifunctional, valoarea investitiei totale fiind de circa 350 de milioane de dolari. Restul banilor se vor duce pentru amenajarea bazei de lucru din Costanta, precum si pentru modernizarea unei platforme", a explicat Radu Petrescu, directorul de comunicare al grupului. Compania mai opereaza in prezent cinci platforme marine, dupa ce a vandut una dintre acestea anul trecut.
In afara de constructia vaporului multifunctional, planul de dezvoltare al companiei pentru anul acesta prevede si constructia de la zero a doua platforme. Potrivit celor mai recente declaratii ale reprezentantilor companiei, bugetul necesar pentru sustinerea acestor investitii este de aproximativ 1,3 mld. $ (820 mil. euro). Deocamdata, a fost semnat contractul pentru proiectarea vaporului cu compania olandeza Sea of Solutions care va lucra in colaborare cu compania finlandeza Deltamarine.
Grup Servicii Petroliere estimeaza pentru anul acesta afaceri de 247,7 mil. dolari (156,1 mil. euro), mai mult decat dublu comparativ cu 2007. Totodata, compania asteapta un rezultat net de 96,6 mil. dolari (61 mil. euro), de peste 30 de ori mai mare fata de 2007. Aceasta evolutie va fi determinata de functionarea tuturor celor cinci platforme marine pe care compania le detine.
GSP a inregistrat anul trecut afaceri de 110,3 mil. $ (79,4 mil. euro), in crestere cu 20% fata de rezultatul consemnat cu un an in urma, si un rezultat net de 3,2 mil. $ (2,3 mil. euro), in scadere cu 40%, in dolari, comparativ cu rezultatul consemnat cu un an in urma, pe fondul functionarii doar a doua platforme din cele cinci detinute de companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO