Companii

Grup Feroviar Roman si CFR Marfa se bat pe MAV-ul ungar

16.07.2007, 19:02 36

Grup Feroviar Roman (GFR), cea mai mare companie privata de transport feroviar din Romania, a anuntat ca va intra in licitatia pentru operatorul de stat ungar MAV Cargo, de care este interesat si CFR Marfa, operatorul public roman de transport de marfa pe calea ferata.
"Vom depune o oferta pentru achizitia MAV si urmarim in continuare oportunitatile de dezvoltare. Noi avem activitati in mai multe tari din zona, precum Bulgaria, Serbia sau Ucraina", a declarat pentru ZF Gruia Stoica, unul dintre actionarii GFR. Astfel, GFR isi va continua expansiunea discreta, dar agresiva, in afara tarii.
Recent, compania a achizitionat cu 16,5 milioane de euro principala companie de reparatii si constructii de vagoane din Serbia, Zelvoz Smederevo, avand in acelasi timp actiuni la Bulgarian Railway Company, cu activitati pe piata de transport feroviar privat din Bulgaria.
GFR a inregistrat anul trecut afaceri de 57 de milioane de euro, in crestere cu 15% in euro fata de 2005. Principalii actionari ai GFR sunt Vasile Didila (29%) si Stoica Gruia (31%), potrivit Registrului Comertului.
Pe de alta parte, Ludovic Orban, ministrul transporturilor, a anuntat ca CFR Marfa se va asocia cu un fond de investitii sau cu un consortiu bancar pentru a participa la privatizarea MAV Cargo, potrivit Mediafax. Intrarea unei companii de stat pe o piata externa ar fi o premiera pe piata locala, fiind in acelasi timp si o modalitate de a face fata concurentei.
CFR Marfa a inregistrat anul trecut venituri de 530 mil. euro, valoare apropiata de cea inregistrata in 2005.
Potrivit cotidianului ungar Magyar Tokepiac, MAV Cargo este evaluata la circa 300 de milioane de euro (70-80 de miliarde de forinti), desi unii analisti sunt de parere ca valoarea este mai mica, intrucat compania nu are locomotive proprii.
La licitatia MAV va participa si Rail Cargo Austria, care detine 30% din piata europeana de transport feroviar, precum si alte companii din Olanda, Franta, Rusia sau Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO