Companii

Gruia Stoica preia cu 13 mil. € „CFR Marfa” din Muntenegru

31.05.2010, 23:39 172

Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul celui mai maretransportator privat feroviar de marfuri, Grup Feroviar Roman(GFR), de pe piata romaneasca, parte a grupului Grampet, va investi13 mil. euro in achizitia unui pachet de 87,6% din actiunilecompaniei nationale feroviare de marfuri din Muntenegru, care estein proces de privatizare.

"Am fost acceptati pentru preluarea companiei de statMontecargo. Daca ne vor fi acceptate conditiile de cumparare, vomprelua compania", a declarat omul de afaceri Gruia Stoica,proprietarul GFR, care a avut anul trecut o cifra de afaceri de 101milioane euro si un profit net de 7,2 mil. euro.

Montecargo a rulat anul trecut o cifra de afaceri de 5,7milioane de euro si a transportat 844.000 de tone de marfa,potrivit site-ului indecon.de, ce ofera informatii legate deprivatizarea companiei. Mai mult, compania opereaza 713 vagoane si17 locomotive. Spre comparatie, CFR Marfa opereaza 850 delocomotive si aproape 42.000 de vagoane de marfa. "Pretulactiunilor pe care le vom cumpara de la Montecargo se ridica la 2mil. euro, datoriile pe care le vom acoperi sunt de 6 mil. euro,iar investitiile pe care le vom realiza se ridica la 4-5 mil.euro".

Gruia Stoica, care controleaza grupul Grampet, a investit inultimii ani milioane de euro in sectorul feroviar prin achizitiamai multor companii din strainatate. Anul trecut a cumparat ofabrica de vagoane din Ungaria. Mai mult, Grampet mai detineparticipatii majoritare la doua firme de transport feroviar dinUngaria si Bulgaria.

GFR este detinuta cu un pachet de 50,45% de Grampet SA, cu 26,1%de Vasile Didila, cu 14,1% de Rapid Com (detinuta de Vasile Didila)si cu 9% de compania Turnoprest (detinuta de Vasile Didila). GruiaStoica si Vasile Didila sunt din comuna Brahasesti, localitateaToflea (Galati).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO