Companii

Group 4 Falck, procesarea banilor ridica cifra de afaceri

10.02.2004, 00:00 71



Group 4 Falck Romania, detinuta de al doilea furnizor la nivel mondial de servicii de securitate, a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 8 mil. euro, valoarea dubla fata de anul anterior, pe fondul intrarii companiei in al doilea semestru al anului in terenul procesarii de bani.



"Anul trecut, saltul a fost urias, in special in a doua jumatate a anului pe fondul extinderii activitatii noastre in domeniul procesarii banilor. Pentru 2004, estimam o cifra de afaceri de circa 14 milioane euro, din care 60 - 70% speram sa vina din procesarea de bani", a declarat pentru Ziarul Financiar Liviu Tarsea, presedintele Group 4 Falck Romania.



Potrivit acestuia, sunt operationale in acest moment sapte centre de acest tip



pe teritoriul tarii, cu o capacitate de procesare echivalenta cu 25.000 miliarde lei pe luna. Grupul danez a profitat de oportunitatea aparuta pe piata romaneasca dupa ce Banca Nationala a Romaniei a renuntat la aceste operatiuni. In acest moment, danezii concureaza cu BCR, cea mai mare banca din Romania dupa activele detinute, in conditiile in care trendul pe piata este ca aceasta activitate sa fie definitiv externalizata de banci catre operatori privati, sustin experti in domeniu.



Oficialii Group 4 Falck Romania au anuntat la finele anului trecut o campanie de investitii in valoare de 20 mil. $ pentru extinderea retelei de centre de procesare a numerarului. "In acest an, vom avea trei noi centre la Cluj, Iasi si Bucuresti, iar pana in martie - aprilie 2005, numarul centrelor de procesare de hartie si moneda ar putea ajunge la 14 unitati", a mai spus Tarsea, care a adaugat ca planurile de dezvoltare ale companiei pe acest segment tin cont de introducerea in circulatie a leului "greu".



In cadrul operatiunii de procesare, banii sunt colectati de la banci, supermaket-uri sau alti agenti economici si transportati la centrul de procesare. In aceste unitati, are loc numararea, sortarea lor pe cupiuri (de 10.000 lei, 100.000 lei sau 50, 100 euro), tot in cadrul acestei operatiuni fiind selectat si numerarul necesar casetelor bancomatelor, precum si bancnotele deteriorate ori false, acestea din urma fiind separate de restul banilor.



Compania opereaza, de asemenea, o retea de peste 280 ATM -uri, potrivit ultimelor date disponibile, mizand pe o extindere cu inca 540 de unitati, in urma unui contract incheiat cu Raiffeisen Bank. Pana la finele acestui an, Group 4 Falck spera sa opereze peste 1.200 de ATM -uri la nivel national.



Compania, la origine fiind un furnizor de servicii de securitate, asigura astfel de servicii pentru clienti precum Raiffeisen Bank, Banc Post, Intrarom, OMV, Banca Romaneasca, Oil Terminal, Administratia Porturilor Constanta, hipermarketurile Cora si Carrefour.



Personalul companiei s-a marit de la 1.700 la 3.000 de angajati.



Gigantul danez Group 4 Falck, cu o cifra de afaceri anuala de 4,3 mld. euro, a intrat pe piata romaneasca in urma cu doi ani.Dupa ce a prospectat inca din 1997 piata romaneasca a serviciilor de securitate, Group 4 Falck a inceput negocierile cu Agentia particulara de securitate Valahia in noiembrie 2001 si le-a finalizat in martie 2002. Group 4 Falck a cumparat toate actiunile companiei, care desfasura activitati de paza si transport valori, printr-o tranzactie in valoare de circa 2 mil. $. In urma tranzactiei, Liviu Tarsea, fost cadru al SPP, a vandut 90% din actiunile companiei Valahia, iar sotia sa restul de 10%, in calitate de asociat, catre danezi.



Dupa preluare, fostul presedinte al companiei, Liviu Tarsea este cel care conduce afacerile Group 4 Falck in Romania si care au fost divizate in doua companii: Group 4 Falck Romania pentru serviciile de transport valori si procesare bani si Group 4 Falck Valahia in cazul serviciilor de paza si interventie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO